zaol.hu | 2023.02.14. 14:00
Fontos tavaszi gondolat: a madarak védelme mindannyiunk érdeke és felelőssége is egyben
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívása szerint a tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van.

Az elmúlt két évtizedben sajnos több mint 50 százalékkal, azaz mára legalább minden második madár eltűnt az ereszek alól. A folyamat megfordítása közös érdekünk. A tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a fecskepelenkákat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a műfészkek és az ezekhez szükséges sablonok elkészítését bemutató kisfilmekkel is segíti a madárbarátok felkészülését az idei fecskevédelmi szezonra.


A rovarok elleni biológiai védekezésben óriási szerepe van azoknak az állatoknak (például a fecskéknek és a denevéreknek), amelyek természetes úton csökkentik ezek számát. Ezért is aggasztó a települési fecskeállomány ezredfordulót követő megfeleződése. A jelenség hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás és – ami a legmeglepőbb – a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll.

Pedig aki ilyet tesz, saját magának is árt, hiszen minden fecske legalább 1 kilogramm, muslicától a nagyobb légyig terjedő mérettartományba tartozó repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Figyelembe véve, hogy Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat, ez azt is jelenti, hogy legalább kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad.

A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak egyedülállóan fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen szerepe van. A madarak állománycsökkenésének megállítását, megfordítását a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelmével (a fészekleverések hatósági bejelentésével), valamint az ezek mellé még március–áprilisban kihelyezett műfészkekkel (ilyet otthon is könnyen készíthetünk), sárgyűjtőhelyek létesítésével, valamint az ember-fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást megszüntető fecskepelenkák felszerelésével, a parti fecskék esetében pedig költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával segíthetjük elő.

Az MME honlapján részletes háttéranyagokat, módszertani leírásokat, oktató videókat talál, aki a fecskék segítségével tartaná távol otthonától a szúnyogokat.

Nyitókép: pixabay
Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva