likeBalaton.hu | 2021.08.11. 16:00
„Formákon túl” felhívás - A balatoni nyaralókerítések története
Ismersz olyan szomszéd lakatos bácsit vagy ezermester nyaralótulajdonost, aki maga készítette a nyaraló kerítését a 60-as, 70-es években? A „Formákon túl” projektben a Veszprém-Balaton 2023 EKF érdekes formájú balatoni nyaralókerítések készítőit kutatja.

A tárgyak és a képek akkor válnak igazán izgalmassá, ha megismerjük a mögötte húzódó emberi történeteket. Nincs ez másként a hatvanas-hetvenes évek nyaralókerítései esetében sem.

A VEB 2023 EKF felhívást intéz azokhoz, akik ismernek olyan ezermestert, aki annak idején maga alkotta meg a balatoni nyaraló kerítését.

A nyaralók kredencfiókjaiban lapuló megsárgult fotók is érdekesek lehetnek, hátha megörökítették, miként zajlott egy-egy ilyen alkotási folyamat. Nagyon érdekes lenne tudni, hogy miért éppen halacskák úsznak a kiskapun, vagy ki volt a kerítésen megörökített pipázó horgászalak?

A jelentkezők a Formákon túl projekt részeseként hozzájárulnak, hogy az összegyűlt adatokkal felvázolhatóak legyenek a korszak nyaralókultúrájának jellemzői.

Fotó: Törő Balázs gyűjtése/Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém

 

Röviden a projektről:
A Formákon túl projekt témája a balatoni üdülőövezet érdekes építészeti megoldásainak feltárása, ezen belül az érdekes kerítésminták dokumentálása. A projekt egyrészről értékmentő jelleggel, múzeumi néprajzkutatókkal tárja fel a Bakony-Balaton régió eltűnőfélben lévő érdekes kerítéseit, másrészről művészeket bevonva hívja fel a közönség figyelmét az érdekes, 60-70-es évekből származó szocreál formákra.

 

Fotó: Törő Balázs gyűjtése/Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém

Nyitókép: Nagy Lajos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva