viharjelzés: Siófoknál 0
DNY
5 km/h
2019.06.17. 14:00
Fotókiállítás Balatonalmádiban
A település térségében élő, rejtőzködő életmódot folytató vadakat hozza közel képein Kovács András természetfotós.

Az alkotónak pár napja nyílt meg Mindennapi természet című kiállítása a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban. A Balatonalmádiban élő természetfotós – akinek munkái az utóbbi néhány évben a VasútARTjáró kiállításokon is láthatók – mintegy negyven felvétele látható a tárlaton, köztük őzbakot, vaddisznót, ürgét és rókát ábrázoló képek.

Kovács András elmondta, hogy több mint húsz éve készít természetfotókat, elsősorban vadakról. A tárlat anyaga az utóbbi két-három évben készült felvételekből állt össze, a képek 90 százaléka Balatonalmádi tíz kilométeres körzetében készült, valamennyi szabad területen. Az agrármérnök végzettségű Kovács Andrásnak a természetfotózás a hobbija: évente mintegy 300 hajnalt szentel ennek a szenvedélyének. Kiemelte, ismerni kell a területet – például annak fény- és szélviszonyait –, hogy legyen esély jó fotót készíteni, ehhez azonban nagyon sok időt kell ott tölteni.

Tapasztalata szerint nagyjából minden ötvenedik alkalommal tud olyan képet elkészíteni, amely érdemes arra, hogy a közönség elé tárja. Elmondta, igyekszik visszaadni azt a miliőt, amelyben a vadak élnek, ehhez a legtöbbször az állatok magasságában fotóz. Így kapta lencsevégre a szentkirályszabadjai meggyesben legelésző őzbakot is, amely az egyik kedvenc felvétele az utóbbi évekből. Vagy száz alkalommal látogatott a helyszínre, mire úgy sikerült megragadnia a pillanatot, ahogy elképzelte.

Fábián László grafikusművész köszöntőjében arról beszélt, a mai világra jellemző képözönben a fotók többségének egésze éles, miközben az emberi szem mindig csak egy-egy mozzanatra fókuszál. Ahogyan Kovács András fotói is: művein a főtéma éles, a háttér pedig festőien elmosott.

A kiállításmegnyitón gitáron közreműködött Nagy Gergő, a tárlat június 30-ig látható.

(A borítóképen Kovács András és Fábián László. Fényképezte Penovác Károly)

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva