Mihály Szilvia | 2020.12.02. 07:00
Főzött már igazi séf a konyhádban?
Ha már unod, hogy csak a tévében főzőcskéző séfek varázsolnak ínycsiklandó finomságokat a konyhádban, akkor most eljött a te időd.

– Azt a közönséget, aki a gasztronómia miatt utazott a Balatonra, nem hagyjuk éttermi élmény nélkül, bár az éttermünk, a Tölgyes Kúria zárva tart – mondta Vincze Péter. – A lokációnkból adódóan az elviteles megoldás Rizapusztán nem működik, hiszen mi távol vagyunk mindentől, ezért arra gondoltunk, hogy mi megyünk házhoz, illetve a nyaralókhoz. Az északi parton Keszthely-Balatonfüred vonalon tervezzük a kitelepülést, ez azt jelenti, hogy egy séf és egy felszolgáló kolléga a vendégek házában, lakásában, nyaralójában varázsolja asztalra a Tölgyes kúria élményt.

Most nem mi megyünk az étterembe, hanem az étterem jön hozzánk
Fotó: Mihály Szilvia

 

– Kell speciális konyha a privát séf szolgáltatáshoz?
– Nem. Bárkinek a konyhájában el tudjuk készíteni a fogásokat, az ételek nagyjából 70 százalékos előkészülés után a helyszínen frissen, à la minute lesznek elkészítve, ott tálalunk, és szolgáljuk fel az ételsort. Természetesen nem szükséges profin felszerelt konyha, mi minden különleges konyhai eszközt viszünk magunkkal. Elég, ha van egy láng, egy sütő vagy indukciós felület, amint tudunk melegíteni, sütni, kérgesíteni. Minden megrendelést előre és részletesen egyeztetünk, az fontos, hogy a házigazda a konyhát teljes egészében átengedje nekünk, nem vele közösen készítjük az ételt, sőt, a lehetőségekhez képest a társaságot nem zavarva készülünk elő.

– Miben tálaltok? A házigazda étkészletét, poharait használjátok?
A Tölgyes kúria érzéshez hozzátartozik a tálalás is, ehhez fontosak az ételekhez tervezett tányéraink is. Mi mindent viszünk magunkkal, a házigazdának csak a helyről kell gondoskodni. Az edényeket, eszközöket sem kell elmosogatni, az élmény olyan lesz, mint az étteremben, csak nem kell utána hazamenni.

Fotó: Tölgyes Kúria; Balint Kovacs Photography

 

– Így akkor arról sem kell sorsot húzni a társaságnak, hogy ki nem kóstolhat borokat?
– Ez is egyfajta könnyebbség, –nevet Péter – hogy nem kell sofőrről, taxiról gondoskodni, a társaság minden tagja nyugodtan fogyaszthat az ételekhez kínált borokból. Előre egyeztetve az ételekhez borpárosítást is kínálunk a Badacsonyi borvidék legjobb tételeiből.

Vincze Péter
Fotó: Mihály Szilvia

 

– Volt már ilyesmi próbálkozásotok?
– Ezt a házhoz megy a séf szolgáltatást kicsit a Gasztropiknik rendezvényekhez tudom hasonlítani, amikor a profi konyhán előkészített ételeket a helyszínen, egy kis, szűk helyen minimális felszereléssel fejeztük be, de voltunk már családi rendezvényeken is kitelepülésen. Ez kicsit más, de mindent előre egyeztetünk a megrendelővel. Fontos, hogy ha valakinek csak hatszemélyes asztala van, akkor ne akarjon nyolc főre vacsorát rendelni, mert nem fogjuk tudni kényelmesen, szépen kitálalni az ételeket.

– Milyen ételekkel készültök?
– Kétfajta 4 fogásos, előre kiválasztott menüsorral készülünk, kiegészítő köztes fogásokkal, természetesen lesznek vegetáriánus ételek is. 24 órával korábban kell a privát séfet megrendelni, és azzal tisztában kell lenni a vendégeknek, hogy nem étlapról rendelnek, hanem az előre leegyeztetett ételsort kapják, mint mondjuk egy szilveszteri vacsorán. Nem a helyszínen, hanem előre kell rendelni, hiszen mi már a konyhánkban előkészítjük a fogásokat. Csapatunk egy órával az étkezés előtt érkezik. Maga az ebéd vagy vacsora nagyjából 2 és fél, 3 óra, ezalatt egy kötetlen, bensőségesebb beszélgetés alakul ki, bepillantást adunk a kulisszák mögé is.

Fotó: Tölgyes Kúria

A Privát Séf menü alapanyagai a szezonalitást tükrözik, testet-lelket melegítő erdei gombaleves, marha consumé és erősebb, testesebb húsok, mangalica pofa pörkölt, konfitált kacsacomb kerül a tányérokra, köretben a cékla, zeller, sütőtök, birs és gyökérzöldségek dominálnak. Az aranygaluska és a gesztenyés pohárkrém pedig méltó befejezése a téli ízkavalkádnak.

Nyitókép: illusztráció (shutterstock)

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva