2019.10.02. 04:39
Függöny: divat még vagy már a múlté?
Hirdetés - A lakás berendezésénél általában az utolsó megvitatnivalók egyike a függöny-kérdés. Szükség van rá, vagy nincs? Divatos még, vagy már idejét múlt?

Vannak, akik szerint egy lakás akkor válik igazán otthonná, amikor az utolsó függöny is a helyére kerül. Vannak azonban, akik úgy gondolják, hogy a függönyök használata egy régies, elavult szokás, melynek semmilyen létjogosultsága nincs a XXI. században. Kinek van igaza? Szükséges egyáltalán oldalt választanunk?

Természetesen nem, hiszen mindenkinek szíve-joga a saját otthonát függönyöstül, vagy épp függönymentesen élvezni, ha azt szeretné. Viszont, ha egy lakáson belül is megoszlanak a vélemények a függöny szükségességéről, akkor érdemes körülnézni, hiszen könnyen lehet, hogy az egyébként függönyöktől ódzkodó is talál a modern függönyök közt kedvére való opciót.

Divatjamúlt függönyök, avagy ezt inkább ne!

Akármennyire is függönypártiak vagyunk, azért azt be kell látnunk, hogy vannak, amik jobb, ha a múltban, otthonunktól távol maradnak. A régen oly népszerű túldíszített brokát és nehéz bársonyfüggönyök – mely ugyan Scarlett O’Hara-n még ruhaként is mesésen mutatott – mára már a múlté. Hagyjuk meg őket könyvtárak, múzeumok, régi, autentikus villák dekorációjaként. Semmiképpen ne válasszuk őket modern, újépítésű otthon kiegészítőjének.

Modern függönyök ezer variációban

A mai, modern függönyök elérhetőek ezer anyagban, mintában és variációban. A legegyszerűbb átlátszó függönyök gyakran szolgálnak a nappali vagy az étkező, konyha díszéül. A sötétítő függönyöknek a hálókban, gyerekszobában vehetjük nagy hasznát: választhatunk black out vagy erősebb, dim out sötétítőt, de szimpla szatén vagy taft anyagból is készítik, ha nem a teljes sötétség a cél.

Igazán modern megoldásokkal is találkozhatunk, például a lapfüggönyöknél. Ez utóbbiak például ideális kiegészítői lehetnek egy minimalista, letisztult lakásnak.

A függöny redőzöttsége

Míg régen sokkal magassabb, 100-150%-os redőzöttség volt a szokványos (tehát a szélesség két, két és félszeresét vásárolták meg), addig manapság ez a túl „habos” függöny már egyáltalán nem divat. Modernebb lakásokba már sokkal kisebb redőzöttség ajánlott.

TIPP: Ami viszont még mindig divat, az a térelválasztás függönyökkel. Akár kicsi, akár nagy lakást rendezel épp be, térelválasztásra mindkét esetben szükséged lehet. Egy ötletesen elhelyezett függönnyel egyszerűen és stílusosan megoldható a lakásban felmerülő tér-probléma.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva