Mihály Szilvia | 2021.05.09. 06:00
Fülledt nyári napokon a legjobb a nádasban cupizni
Az egyik első randevúnkon egy forró nyári napon a férjem a közeli nádasba vitt cupizni. Sosem csináltam még ilyet, de nem is láttam hasonlót; beakasztotta, kihúzta, beakasztotta, kihúzta... Mielőtt 18 éven felülieknek szóló tartalomra gondolnál, szólok, hogy a cikk pontyhorgászatról fog szólni.

A cupizni, cupiztatni kifejezés a kenyérhéjjal, úszó nélküli pecázást jelenti, és bár a szezonja a nyári forró hónapokban van, már most elkezdheted tervezni, hogy a Balaton melyik részén próbálod majd ki.

A 70-es 80-as években népszerű volt a hazai vizeken cupizni

A Népszabadság egyik 1977. júniusi számában is beszámolnak erről a horgászmódszerről:

A nagy melegben a víz tetejére jöttek fel az óriási pontyok, és a megszokott módon felkínált csalik iránt nem érdeklődtek. Azok a horgászok, akik közvetlenül a zsinórvégre kötötték horgukat, kenyérhéjat tűztek rá, s mindenféle ólom, úszó nélkül odapottyantották a vízfelszínre, mégis fogtak halat.

Az öreg pontyok először körülcuppogták (innen a cupizás elnevezés) az ide-oda lengedező kenyércsalit, majd egyikük-másikuk bekapta az egészet.

A ponty szívesen tartózkodik a vízinövények között, s leginkább az elérhetetlen nádsűrűben, kákában mozgolódik, ahová a legjobban szerelt nádi pontyozókészséget sem lehet beengedni, mert a vízfelszín alatt rögtön növényi részekbe akadna a horog. A kenyérhéj (némi kenyérbelet is rajta hagynak) viszont a felszínen marad, morzsáit a víz elsodorja, s általában gyorsan felkelti a halak érdeklődését. Ebből következik, hogy a cupizás igazi kereső horgászat.

A káka és a nád közt ott a legérdemesebb beejteni a vízinövények szálai közé a horgot, ahol nádmozgást látunk, ahol a ponty döngeti a növényszálakat. S ha 10-15 percig nincs kapás, akkor a legjobb tovább keresni. Még inkább ezt kell tenni a sulyommezőkön, ahol mozgásuk ritkán árulja el a pontyokat. De egy biztos: érdemes menni a hal után, mert az eredmények jók, még a júliusi-augusztusi „döglött” napokon is. Egyébként nemcsak pontyra számíthatunk e módszerrel, mert a vizeinkben mindjobban terjedő ezüstkárász nagyjai is becuppantják az így felkínált kenyeret.
(Forrás: Arcanum)

Fotó: pixabay

1981 augusztusában, a nyári nagy melegben egy horgász nyilatkozott erről a módszerről a Népszabadságnak.

„– Jó néhány évvel ezelőtt, a horgászat után beszórtam a maradék kenyeret a vízbe – mesélte Csőgör József. – Egyszer csak láttam : alulról hatalmas, harmónikaszerűen kinyúló pontyszájak cuppantva szívják be a kenyérdarabkákat. Azóta a meleg déli órákban cupizom. A felszerelés: öt-hat méter hosszú bambuszrúd, a spicce is egy centiméter átmérőjű: a tárolóorsón 60-as jó zsinór, a végére kötött erős, jókora horog; se ólom, se úszó; a horgon egy centiméter élhosszúságú kenyérkocka, két-három napos, kissé szikkadt normál kenyérből kivágva.

A part menti növényzetet a csónakban állva, a haladáshoz csak a karót használva közelítem meg. Az evezőtől elriadnának a halak. Itt a legfontosabb a csend. Ahol aztán halmozgást látok – akár a sűrű nádban is – ott megállok, lekarózom, s a jónak talált helyen a legnagyobb csendben vízre eresztem a növényszálak közt a kenyérdarabot. Aztán, ha szerencsém van, néhány percen belül megmozdul a felszínen lebegő kenyérkocka alatt a víz, kinyúlik a mélyből egy éhes száj, hallom a cuppanást, eltűnik a kenyér, szalad a zsinór.

Most már „csak” a bevágás és a hal kierőszakolása van hátra. Mert hát sok lehetőség itt nincs a kényelmes fárasztásra. A legjobbak azok a helyek, ahol kevesen horgásznak, ahol a legnagyobb a csend.

Mert a cupizásnál – ezt nem lehet elégszer elmondani – a legfontosabb a csend, a hangtalan mozgás.

A kenyérkockával csalizott horgot is úgy kell vízre ereszteni, hogy még csak ne is rezdüljön a felszín.” (Forrás: Arcanum)

Bár ebben a videóban nem pecázzák ki a kerti tó koi pontyait, de hallhatod a jellegzetes cuppogást, amiről ez a horgászati módszer a nevét kapta.

Ma már kenyérbombát használnak

A kenyeret a ponty is, amur is szereti. Itt megnézheted lépésről-lépésre hogyan tedd fel a lebegő zsinórra a kenyérbombát:

A Bread Bomb lehetővé teszi, hogy egy hatalmas kenyérrózsát kínáljunk fel a halaknak a vízfelszín alatt. Kialakításának köszönhetően a horog szabadon áll a kenyér alatt, és tökéletesen be tud akadni a gyanútlan ponty szájába.

A part mentén, a benyúló fák tövénél és a behajló nádasok közelében nagyon eredményes ez a csali. Érdemes ott ülni a bot mellett, hogy ne szalaszd el a nagy fogást!

Te cupiztál már?

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva