2018.08.01. 13:45
Fülzúgás a fesztiválszezon velejárója?
Egy átmulatott éjszaka után mindenki tapasztalta már, hogy a zajos szórakozóhelyet elhagyva, zúg, cseng a füle. A fülcsengés ezután szerencsés esetben egy nagy alvás után elmúlik, de akár napokig is tarthat, vagy állandósulhat.

Zajvédő füldugó is kerüljön a táskánkba, ha többnapos fesztiválra indulunk. Ha rendszeresen, nagy hangerőn hallgatjuk kedvenc zeneszámainkat, akkor a fülzúgás mellett azzal is számolnunk kell, hogy a hallásunk is romolhat. „A tartós, 85 dB feletti hangerő valóban maradandó halláskárosodást okozhat, de tudnunk kell, hogy pl. egy koncerten nem egyszer 110 dB-el terhelik a fülünket.”

Mit tehetünk a megelőzésért?
A mindennapi zenehallgatással kapcsolatban dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus azt tanácsolja, hogy a zajártalom elkerülésének érdekében biztonságos hangerősséggel – 85dB alatt, lehetőleg ne füldugóval, hanem fejhallgatóval, vagy leginkább hangfalból – hallgassunk zenét. A nagy zajban eltöltött időtartamok is összegződnek, idővel megjelenhetnek a kellemetlen tünetek, de éppen ezért zajterhelés után hagyjunk időt a kellő regenerálódásra hallóidegünknek! Koncertekre érdemes zajvédő füldugóval készülni, illetve élni a lehetőséggel, hogy két koncert között félrevonuljunk, és a fesztiválokon elérhető csendesebb programokat is meglátogassuk.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Ha a fülzúgás nem múlik el néhány nap alatt, vagy társul mellé halláspanasz, vagy torz hallás is, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz. Ilyen panaszok esetén ügyeljünk az elegendő folyadékbevitelre, pihenésre, mert sokszor önmagában ez is segíti a keringést és így a panaszok spontán javulását. Rövid ideje, vagyis max. 10 napja fennálló fülzúgás, vagy halláspanasz esetén rendszerint gyógyszerekkel – szteroiddal és keringésjavítókkal – lehet kezelni a problémát. Az utóbbi két évben egy magyar fejlesztésű orvostechnikai eszközzel is gyűlnek a jó tapasztalok.

Nagy háttérzaj, por és hideg italok
A fentiek közül egyik sem kedvez a toroknak, a hangszalagoknak, melyek fájdalommal és gyulladással reagálhatnak ilyenkor. Egyszerű és többnyire kéznél lévő megoldás, ha ilyen esetben torokfertőtlenítő tablettákat szopogatunk, de a gyógyszeres kezelésnél talán fontosabb, hogy kerüljük a fájdalmas nyálkahártya további irritációját! Ha már van panasz, akkor nem tesz jót sem a forró, sem a hideg, sem a szénsavas, de a csípős ételek, maró italok is elnyújtják a panaszokat. Emellett természetesen mindenki tartsa szem előtt, hogy egyéb ismert betegségei miatt milyen étkezési, italozási, életmódbeli megszorításokat kell betartania, hogy egy koncert, vagy fesztivál ne kellemetlenségek, hanem a jó zene, szórakozás miatt maradjon emlékezetes!

Mikor forduljunk orvoshoz torokfájás miatt?

Ha a torokfájás pár napon belül nem javul, esetleg társul mellé rossz közérzet, étvágytalanság, fejfájás, láz vagy nyirokcsomó duzzanat, akkor javasolt orvoshoz fordulni.

Szakértő: dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus (Fül-orr-gégeközpont)
Fotók: pixabay.com

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva