2019.10.03. 08:00
Fürdés előtt tessék tusolni!
Ön mikor látott szappannal tusolni valakit a termálfürdőben, uszodában? Nem, nem az öltözőben, hanem mielőtt a medencébe lépne. Még soha? Pedig a fertőzések nagy részét így védhetnénk ki, nem a nagy mennyiségben a vízbe adagolt fertőtlenítő szerekkel.

Feleslegesnek tűnik zuhanyozni, mielőtt a medence vizébe csobbannánk, így alig néhányan teszik meg. A lábmosót is kikerüljük inkább, nehogy elkapjunk valami kórságot tőle. Majd a strandolás után sokan keresik fel orvosukat kellemetlen, égő, viszkető panaszokkal. Egy felmérés szerint a lakosság közel felének van valamilyen gombás, vagy más fertőző betegsége, és mégis együtt pancsol a többiekkel a medencében. Sajnos nem sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a megfertőződést. Ezért sokan inkább be sem mennek a medencébe, nehogy elkapjanak valamit.


Azt gondolnánk, hogy mindenki tudja, ha bármilyen bőrbetegsége van, vagy szokatlan elváltozás jelenik meg a bőrén, az feltétlenül keresse fel az orvosát a strandolás időszaka előtt, de ez sajnos nem így van.

– Elsősorban azért, hogy a medencében ne fertőzzünk meg senkit, de nagyon fontos a saját védelmünk is. Minden elváltozásnál ki kell kérni szakorvos véleményét, hogy mehetünk-e egyáltalán napra, illetve fertőző-e mások számára a betegségünk. Sajnos egyre többen az interneten próbálnak mindenre választ kapni – hozzám is sokszor érkeznek e-mailben fotókkal ellátott levelek – vagy a patikában vásárolják meg a sejtésük szerint hatásos vénynélküli szert, amitől vagy meggyógyulnak, vagy nem – mondta Dr. Nagy Éva bőrgyógyász-kozmetológus.

Vigyázzunk a vízre!
A gyerekmedencébe a legtöbb fürdőben tilos bemenni felnőttnek, ami egyfelől kellemetlen, hiszen a vízben még bizonytalanul mozgó apróságokat nem szívesen engedjük egyedül több méter távolságra, másrészt épp az ő védelmükben született a tiltás.

A legtöbb fertőzést a meleg vizes medencékben lehet összeszedni. A korszerű fertőtlenítő szerek nagy biztonsággal pusztítják el a fertőzést okozó vírusokat, ám az arra érzékenyeknél épp ezek az anyagok okozhatnak például kötőhártya gyulladást.

Védekezésképp néhány alapvető higiéniai szabályt kell betartanunk.
– Uszodában, strandon papucsban közlekedjünk. Természetes vizeknél is érdemes, kivédhetjük vele, hogy véletlenül belelépjünk valamibe.
– WC ülőkéjére ne üljünk, a használata előtt és után is mossunk kezet. Kézmosás után pedig lehetőleg ne fogjuk meg a kilincset, próbáljuk kinyitni inkább a könyökünkkel. Hasznos az antibakteriális kézmosó gél.
– Segíthet elkerülni a fertőzést, ha fürdőzés előtt gombaellenes krémmel bekent tampont helyezünk a hüvelybe, melyet fürdés végén azonnal el is távolítunk.
– Ne maradjunk a vizes fürdőruhában, és töröljük magunkat is szárazra.
– A kontaktlencsét is meg kell tisztítani a medence vizétől.

Mi van a medencében?
Csak néhány éve jöttek rá a kutatók, hogy a medencébe lépés előtti zuhanyozás nemcsak a fertőzések megelőzése miatt fontos. A vizsgálat eredménye megdöbbentő volt, ugyanis kiderült, hogy a fürdőzőkről a vízbe került kozmetikumok, naptejek mérgező anyaggá alakulhatnak, amikor reakcióba lépnek a víz fertőtlenítő szereivel.

Szöveg: Dezslik Magdolna
Kép: pixabay, zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva