vg.hu | 2022.12.27. 16:00
Google maps: elhomályosított képpel védekezhetünk a betörők ellen
Már milliók használják a módszert, hogy megóvják otthonaikat, amikor az ünnepek idején elutaznak

Különböző módszerekkel lehet a betörés ellen védekezni karácsonykor, de sajnos egyik sem „bombabiztos”. A kutya vagy akár több kutya már megfontolásra kényszerítik a betörőt, ám ebben az esetben gondoskodnia kell a tulajdonosnak arról, hogy valaki etesse az állatokat, míg a család nincs otthon. Lehet külső, belső kamerarendszert felszereltetni, amelynek felvételeit a rendőrség vagy egy biztonsági cég követ. Ennél egyszerűbb a mozgásérzékelők alkalmazása, amely fülsüketítő hangot ad ki, ha valami szokatlant érzékel. Ám ettől általában csak a szomszédok kapnak idegbajt, ha nincs, aki intézkedjen. Ezért ez is a rendőrséggel összekötve érhet valamit.

Mit tehet még a lakás biztonsága érdekében?

Vannak továbbá találékony lakók, akik például olyan elektromos rendszert bütykölnek össze, amely egy program alapján meghatározott időközönként egyik, másik vagy éppen a harmadik helyiségben kapcsolja fel és le a villanyt. Ez tényleg olyan látványt nyújt kívülről, mintha otthon lennének, de energiaválság idején nem feltétlenül szerencsés megoldás. Miközben a betörők módszereinek tára is szinte végtelen. Például a Google mapsről (Google Térképről) kifigyelhetik az ingatlant. Láthatnak dolgokat, például bármilyen kamerát, vagy hol találhatók az ajtók és ablakok.

Van egy különleges trükk, amelyet például Sir Tony Blair, Sir Paul McCartney és számtalan más híresség használt, és nem csak a gazdagok, híresek számára van fenntartva – írja a The Sun. Egy beállítással egész egyszerűen eltávolíthatja a házát a Google Maps Street View alkalmazásból.

Ezt a számítógépen kell megtennie, mivel az elmosás funkció nem érhető el a Google maps alkalmazásban iOS vagy Android rendszeren. Igaz, a mobileszközén a webböngészőn keresztül elérhető, használata meglehetősen nehézkes. Így inkább használjon megbízható böngészőt Mac vagy PC számítógépén.

 

Hogyan homályosítsa el otthonát a Google mapsen?

A maps.google.com oldalon írja be otthoni címét a jobb felső sarokban található keresősávba, nyomja meg a „vissza” gombot, majd kattintson az otthona megjelenő fotójára, utána pedig az otthona fényképére, közvetlenül a címe felett, az oldal bal felső részén. Ezután megjelenik a tartózkodási helye utcaképe. Most pedig a „Probléma bejelentése” lehetőségre kattintson a jobb alsó sarokban. A szöveg nagyon kicsi, de ott van.

Innentől kezdve pedig már ön dönti el, hogy mit szeretne a Google-tól elmosni. Az egérrel állítsa be a kép nézetét úgy, hogy otthona és minden más, amit el szeretne homályosítani, mind a piros és fekete mezőben legyen. A kurzorral mozoghat, a plusz és mínusz gombokkal pedig nagyíthat, illetve kicsinyíthet.

Ha végzett a kép beállításával, válassza ki, hogy mit szeretne elhomályosítani alatta: például egy arcot, az ingatlant, az autót vagy csak a rendszámát, netán valamilyen másik tárgyat. Majd a rendszer arra kéri, hogy adja meg egy kicsit részletesebben, hogy pontosan mit szeretne elmosni, ha a képen több autó, ember és egyéb tárgy is látható.

 

Ha megnyomja a gombot, nincs visszaút

Végül győződjön meg arról még egyszer, hogy biztosan azt szeretné, hogy elmosódjon, amit kiválasztott, mert – s a Google ezt is jelzi – ha egyszer elhomályosít valamit az utcaképen, az véglegesen elmosódik.

Majd adja meg e-mail-címét (ez kötelező), ellenőrizze a captcha kódot (olyan automatikus teszt, amely képes megkülönböztetni az emberi felhasználót a számítógéptől), ha szükséges, és kattintson a „Küldés” gombra. Ezt követően kapnia kell egy e-mailt a Google-tól, amely azt mondja, hogy áttekinti a jelentését, és felveszi önnel a kapcsolatot, amint a kérelméről döntöttek. De az is előfordulhat, hogy még több e-mailt kap a Google-tól, amelyekben további információkat kér.

Nyitókép: shutterstock
Forrás: vg.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva