Benedek Bálint / zaol.hu | 2021.07.17. 14:00
Gördeszkával a Balaton körül
Lábbal hajtott, longboard típusú gördeszkával alig három nap alatt teljesítette a kerékpárosoknak kijelölt közel 210 kilométeres Balaton-kört két fiatal. Te bevállalnád?

A 17 éves Peti Soma József és Németh Dávid kíváncsiságból vágott neki a nem mindennapi kalandnak.

A kanizsai Peti Soma József a zalai megyehatárhoz közeli somogyi Csurgón tanul, ott az ifjúsági csapatban kézilabdázik, míg barátja az ugyancsak a dél-zalai városban élő Németh Dávid a Batthyánygimnázium diákja. A fiatalok érdekes kihívásának ötlete a tavalyi évre nyúlik vissza, ekkor nyaraltak Balatonfenyvesen.
A srácok egyik éjjel annyira unatkoztak, hogy deszkára pattantak, és közel húsz kilométert teljesítettek a környéken.

Ekkor poénból felvetették: mi lenne, ha „körbedeszkáznák ” a Balatont.

Soma gyakran használta a deszkát – időjárástól függetlenül – az iskolába járáshoz, de városon belül is. Kitűnő lábedzés, s nem utolsósorban környezettudatos. Bár Dávid akkor próbálta ki először a sporteszközt, ám az élmény és a szabadság érzése megfertőzte.

Deszkával a Balaton körül

– Talán ez is közrejátszott abban, hogy ő emlékeztetett: itt az ideje belevágni a kalandba – mesélte Peti Soma József. – Nem terveztünk szinte semmit, megvoltak a longboard deszkáink, és elindultunk.

Az eszközről érdemes tudni, hogy az ismert gördeszkához képest hosszabb és nehezebb, illetve a jobb tapadás érdekében lágyabb kerekei vannak. A függő (a lap és a kerekek összetartására szolgáló alkatrész) lehetővé teszi a longboard csípővel vagy vállal történő irányítását. Kialakításaik szerint használható például kényelmes városi közlekedőeszközként vagy akár extrém sportok űzésére is. Némely változat akár trükkök teljesítésére is alkalmas.

Olyasmi, mint egy kitűnő szörfdeszka kerekeken, amivel szinte siklottunk az aszfalton.

A 17 éves Németh Dávid (balról) és Peti Soma József gördeszkával teljesítette a Balaton-kört
Fotó: ZH

Nem volt könnyű menet

Mindkét fiatal rendszeresen edz, konditermeket látogatnak. Ettől függetlenül nem volt könnyű dolguk, ugyanis a lábbal hajtott közlekedési eszköz számos kihívás elé állította őket. Soma József kézilabdásként igyekezett tudatosan felépíteni a napokat: az elindulás előtt és a megállást követően is nyújtásokat tartott, az izmaik védelme érdekében. A folyamatosan egyensúlyozás, a terepviszonyok váltakozása számos extra terhet rótt a srácokra. Dávid például pechjére nem jó cipőt választott, ezért víz- és vérhólyag alakult ki nála.

– Az odafigyelés ellenére a derekunk, a combunk megfájdult – folytatta.

– A tikkasztó hőségben a Balaton északi partján az emelkedők komolyabb megterhelést jelentettek.

Badacsonyban például fél kilométert megpróbáltuk felfelé hajtani a deszkát, de látva a következő emelkedőt, inkább gyalog teljesítettük a távot. Számomra ismeretlen volt a táv, de Dávid tavaly szintén unatkozott és retró Csepel kempingbiciklijével 15 óra alatt végigtekerte. Egyelőre vannak benne még nehézségek, itt-ott hiányzik a folytonosság, másutt az út minősége nem megfelelő.

A felfújható gumigitár kabalaként szolgált

A fiatal deszkások jelenléte meglepte a kerékpárosokat, biztatták a kalandorokat. Ahogy a strandokon, vendéglátóhelyeken és a szálláshelyeken is jó tapasztalatokról számolhattak be, a Balaton körül egyszerűen imádják a vendégeket. A gyenesdiási strandon például bő három órát pihentek, ahogy a személyzet értesült a 17 évesek vállalásáról, bevonták különféle játékokba őket. Az ennek köszönhetően nyert kalapok és napszemüvegek jól jöttek az úton, míg a felfújható műanyag gitár kabalaként szolgált.

A srácok stopperrel rögzítették, hogy mennyi időt töltöttek a deszkán.

Ez alapján Balatonfenyvestől Zánkáig 10 óra 47 percet, majd Zánkától Siófokig 10 óra 55 percet, végül Siófoktól a célig 6 óra 27 percet tettek meg.

– Jövőre szeretnénk megtenni a távot két nap alatt, még lejjebb szorítva az időket, s megdönteni a saját rekordunkat – mondta Soma József.

– Nem lesz könnyű, de talán tudatosabb készüléssel, extra edzésmunkával nem lehetetlen. Többféle ötlet látott már azóta napvilágot, a jövőben tervezzük még, hogy megtesszük a tó körüli kört gyalog, görkorcsolyával és tandem kerékpárral. Az viszont biztosnak tűnik, hogy az idén nyáron egy hétvége alatt, egyetlen alvás beiktatásával motoros túra keretében megkerüljük a szeretett magyar tengerünket.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva