Fábos Erika | 2019.07.12. 12:24
Gripeneket riasztottak a Balatonhoz?
Komoly riadalmat keltett és a közösségi oldal több balatoni csoportjában is élénk párbeszédet indított, hogy mit kerestek vadászgépek a Balaton fölött. Megkérdeztük a honvédséget.

A Balaton térségében többen is látták, ahogy Gripenek kísérnek egy utasszállítót. A közösségi oldalon több balatoni csoportban is élénken foglalkoztatta az embereket csütörtökön, hogy vajon mit kerestek vadászgépek a Balaton fölött. Volt, aki azt gondolta ide tévedt egy utasszállító, vagy egy olyan gépet kísértek, amelyik nem létesített kapcsolatot a légiforgalmi irányítással, de többen írták azt is, hogy a hétvégi zamárdi Red Bull Air Race repülői lehettek, akik gyakoroltak.

 

A Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztályától az esettel kapcsolatosan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a balatoni térségben látott katonai gépek a Magyar Honvédség kötelékébe tartoznak és kiképzési repülést hajtottak végre. Igaz azonban, hogy a magyar légtér védelmére a Gripenek vigyáznak, így ha bármi gyanúsat észlel a légiforgalmi irányítás, őket riasztják. A HungaroControl adatai szerint 2019-ben nőtt az eltévedt és azonosítatlan repülőgépek száma a magyar légtérben. A Magyar Honvédség vadászpilótáinak emiatt több volt a dolguk, negyvenötször álltak készenlétben és minden beavatkozást sikerrel hajtottak végre.

A Balatonnál, tavaly május végén igazán izgalmas feladatuk volt a vadászgépeknek. Akkor 28 repülőt kényszerítettek leszállásra – nagyon ritka, hogy egyszerre ilyen sok légijárművel szemben intézkednek, rendszerint egy-egy gépet kell kikísérniük, vagy azonosítaniuk a magyar légtérben. Akkor tizennégy ultrakönnyű merevszárnyú repülőgép és 14 ultrakönnyű Giro helikopter lépett anélkül a magyar légtérbe, hogy repülési tervet nyújtottak volna be. A kötelék Franciaországból Románia felé tartott, és nem vették fel a kapcsolatot a polgári légiforgalmi hatósággal. A 28 légijárművet így földre parancsolták, a balatonkeresztúri repülőtéren szálltak le, ott intézkedett velük szemben a hatóság.

A Gripeneket egyébként a következő hónapokban valószínűleg gyakrabban lehet majd látni a Balaton környékén. A vadászrepülők ugyanis már két hónapja Pápáról szállnak fel és ide is térnek vissza. A szokásos állomáshelyükön, a kecskeméti katonai repülőbázison ugyanis a le- és felszállópályáját felújítják, és új fénytechnikai berendezésekkel szerelik fel, így legalább fél évig Veszprém megyében állomásoznak a gépek.

És hogy hogy zajlik egy éles riasztás ezeknél a félelmetes gépeknél? Nézd meg a videót, ilyen! Vigyázz hangos!

Fotók és videó: honvedelem.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva