Szaniszló Hajnalka | 2021.06.06. 08:00
Gyere különleges vonatokkal a Balatonra, és spórolj időt és pénzt
A MÁV szuper dolgokat biztosít idén is: rengeteg klassz jegytípus és járat közül választhatsz. Ezekkel extrán kedvező árú is lehet az utazás a Balatonhoz, érdemes tehát kihasználni. Mutatjuk a jegytípusokat és a leggyorsabb, legkényelmesebb járatokat, valamint azt is, hogy hogyan jutsz el legkönnyebben bringával a tóhoz.

Különleges jegytípusok a balatoni közlekedéshez

A Balaton 24 és Balaton 72 napijegy 24, illetve 72 órán át biztosít korlátlan utazást a Balatonnál közlekedő vonatokon, a Tapolca-Sümeg szakaszon, a balatonfenyvesi kisvasúton, valamint a Balatonfüred és Tihany között közlekedő Volánbusz járatokon is.

A Balaton24 és a Balaton72 jegyek Duo változata 2021-es újítás. Az egy- vagy három napig érvényes jegyekkel a Balaton menti vasútvonalakon túl, a tó térségében 123 település között közlekedő Volánbuszokon is lehet utazni, beleértve Hévízt, Veszprémet, Marcalit, illetve a Balaton-felvidéket a Volánbusz Zrt. által a térségben közlekedtetett autóbuszokon.

A Vakáció-bérletet diákigazolvánnyal lehet igénybe venni. Van belőle 15 és 30 napos is. Az érvénytartamon belül korlátlan utazást biztosítanak másodosztályon, a MÁV-START és a GYSEV teljes belföldi hálózatán. A bérlettel gyorsvonati pótjegyet sem kell váltani, de arra figyelni kell, hogy a többi feláras vonat csak felár megváltása mellett vehető igénybe. (Ilyen például az InterCity pót- és helyjegy.)

Budapestről a Balatonra korlátlan számú utazást biztosít a 30 napra váltható Balaton-bérlet. Ezt, 14.900 forintért Budapest és bármely balatoni állomás között, bármennyi utazáshoz fel lehet használni, de a balatoni állomások között is korlátlanul lehet vonatozni vele.

Aki az északi oldalra megy és Balaton Best Card kártyával rendelkezik, október 31-ig 50 százalékos kedvezményt kaphat egy utazáshoz, 2 fő részére, a Balatonfüred-Balatonalmádi és a köztes állomások – Balatonarács, Csopak, Alsóörs, Káptalanfüred – között.

A nyári balatoni vonatok egy részére peremidős kedvezményt is nyújtanak. Ez azt jelenti, hogy a kevésbé forgalmas időszakokban olcsóbban lehet utazni.

 

Ilyen villamos motorvonatok járnak majd nyaranta a felújítás után a Balaton északi partján
Fotó: MÁV-Start

Ezekkel a járatokkal a legkönnyebb eljutni a Balatonhoz

A déli partra

A déli part a Balaton és Tópart InterCity vonatokkal érhető el a leggyorsabban. Budapest-Kelenföld és Siófok között a menetidő csupán 73 perc, a vonatok csak a legfontosabb állomásokon és megállóhelyeken állnak meg.

A Déli-parti sebesvonatok Budapest és Balatonszentgyörgy között közlekednek, a tó partján minden állomáson és megállóhelyen megállnak. Ezekkel a vonatokkal érhetőek el azok a helyek, ahol az InterCity vonatok nem állnak meg. Hétköznap naponta két vonatpár közlekedik, hétvégén pedig egész nap kétóránként járnak.

A északi partra

A Kék Hullám sebesvonatok Budapest és Tapolca között naponta kétóránként közlekednek. Balatonfüredig csak Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban állnak meg, Balatonfüred és Tapolca között pedig minden állomáson és megállóhelyen. Ezekkel a vonatokkal érhető el leggyorsabban Balatonalmádi, Balatonfüred, és a Balatonfüreden túli települések (pl. Badacsony, Révfülöp is).

A KaticaKatica sebesvonatok Budapest és Balatonfüred között hétköznap naponta két alkalommal, hétvégén kétóránként közlekednek. Székesfehérvár és Balatonfüred között minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

A Tekergő gyorsvonatok pénteken, szombaton és vasárnap a csúcsidőszakokban Kőbánya-Kispestről és a Déli pályaudvarról közlekednek. Csak a nagyobb forgalmú állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. Aki el akarja kerülni a csúcsidei zsúfoltságot, annak érdemes ezt a vonatot választania.

A Balatonhoz a Dunántúlról

A Helikon InterRégió vonatok az Észak- és Dél-Dunántúlról utazók számára nagyon kedvezőek. Kétóránként közlekednek Győr és Kaposvár között. Naponta egy vonatpár, pénteken és vasárnap több vonat is Pécsig meghosszabbítva közlekedik, így a Balaton Baranya-megye felől is elérhető.

 

Bringával a Balatonhoz

Alapvetően minden vonaton lehetséges a kerékpárok szállítása, de a MÁV főként a sebesvonatokat ajánlja a bringásoknak, mert ezeken vonatokon nagy befogadóképességű kerékpáros kocsit is közlekedtetnek. Ilyenek a Déli-parti sebesvonatok és a Kék Hullám sebesvonatok az északi parton. Érdemes a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet minél korábban, elővételben megváltani.

A balatoni bringakörút a déli parton a Déli-parti sebesvonatokkal érhető el, hiszen Balatonaligáról a legegyszerűbb kezdeni a bringakört. Budapest és a Balaton déli partja között óránként indulnak a Tópart és Balaton InterCity vonatok, amelyeken 8-8 kerékpár szállítása lehetséges.

A balatoni bringakörút az északi parton a Kék Hullám InterCity-vel érhető el, amely Budapest és Balatonfüred között kétóránként közlekedik és nagy befogadóképességű kerékpároskocsival rendelkezik. A Tekergő gyorsvonatokon akár 16-47 darab kerékpárt is lehet szállítani.

Ha többen utaztok bringával a Balatonhoz, (már négy fő + a bringák) esetén is érdemes értesíteni a vasúttársaságot, hogy bővíteni tudják az adott vonaton a kerékpárszállítási kapacitást.

Fotó: sonline.hu

 

Kisvasút Balatonfenyvesen

Ha már eljutottál a Balatonhoz, de nem elég a vonatokból, ezt próbáld ki: a kisvonat több, mint 70 éve szállítja az utasokat, de eredetileg áruszállításra tervezték. A területen található majorok lakosságát ezzel vitték munkába, iskolába, orvoshoz és szórakozni. A turistaforgalom az 1980-as évek közepétől emelkedett a kisvasút vonalán, így ma már hosszabb és korszerűbb körülmények között, de még mindig retró hangulatban várja a vendégeket. A csisztafürdői állomás kerékpáros turisták fogadására is alkalmas.

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva