2019.04.02. 17:00
Gyerekbiztos kert: 4 szép, de mérgező virág
Színes szirmaikkal azonnal felkeltik a csetlő-botló apróságok figyelmét, akik előszeretettel érintik és veszik a szájukba őket. Ha biztonságos kertre vágysz, ezeket a növényeket kerüld el!

Generációk sora nőtt fel épségben illatokkal, színekkel és felfedezésre váró zugokkal teli „gyerekbarátságtalan” kertekben – és nem egy táblagép képernyőjén keresztül tapasztalták meg ezt a gyönyörű világot! Persze tehetünk néhány óvintézkedést a csetlő-botló emberpalánták érdekében. Barikádozzuk el a kerti medencét, a növényeket illetően pedig kerüljük vagy legalább kerítsük el a mérgező és szúrós fajtákat.

A környező világot tapintás, szaglás és ízlelés útján felfedező kisgyerek számára számos veszélyt tartogathat egy virágoskert. Az érdeklődő apróságok mindent megérintenek, sőt a szájukba vesznek, és ha nem figyelünk rájuk, kész a baj. Ezért idegen helyen ne hagyjuk magukra őket, a saját kertünkben pedig biztonságosan kerítsük körbe vagy távolítsuk el az alattomos szépségeket! Némelyiknek a föld alatti része veszedelmes, a többség azonban feltűnő virágokkal vagy termésekkel rendelkezik, amelyek óhatatlanul felkeltik a gyerekek kíváncsiságát.

1. Kerti sisakvirág

Fehérrel tarkázott ibolyaszín virágai miatt sokan ültetnek kerti sisakvirágot (Aconitum cammarum). Ez a dekoratív évelő a rokonságával egyetemben a gyógyszeripar által hasznosított toxinokat tartalmaz, amelyek a bőrön át a szervezetünkbe hatolva súlyos mérgezést okoznak.

2. Keleti díszpipacs

Ne engedjük a kicsiket az évelő keleti díszpipacs (Papaver orientale) közelébe se, mert a szőrös bimbók és a belőlük kibomló krepp-papírszerű szirmok alkotta virágkelyhek garantáltan simogatásra ingerlik őket.

3. Ázsiai boglárka

A gyerekekre való tekintettel inkább mondjunk le a fagyérzékeny gumói miatt nálunk egynyáriként nevelt ázsiai boglárkáról is (Ranunculus asiaticus), amelynek krepp papírra emlékeztető szirmai egy jól sikerült origamira emlékeztethetnek.

4. Szarkaláb

Nem árt a fokozott óvatosság a vágóvirágnak is népszerű, daliás szarkalábakkal szemben sem, amelynek minden része mérgező.

Forrás: lakaskultura.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva