Keszey Ágnes | 2021.07.28. 14:00
Gyógyító és szép növények, ismeretek és élmények a Gyógynövény-völgyben
Fűben-fában orvosság - tartja a régi mondás. Szinte nincs is olyan kór, gond, probléma, melyre ne lenne olyan növény, amely gyógyírt nyújt. A zánkai Gógynövény-völgyben nem csak a növények hatásaival ismerkedhetünk, hanem szépségükben is gyönyörködhetünk, s illatukat is érezhetjük, sőt, teakánt vagy szörpként ízüket is kóstolgathatjuk.

Hat éve már, hogy várja a látogatókat – gyerekeket és felnőtteket egyaránt a Gyógynövény-völgy Látogató- és Oktatóközpont. Egész évben nyitva tart a hely: a növényvilág szempontjából aktív időszakban (tavasztól-őszig) hétről hétre különböző szakmai programok és rendezvények, ősztől kora tavaszig pedig tanfolyamok, tea- és füvesborkóstolók, változatos témájú előadások várják mindazokat, aki fogékony a különlegességekre, a kizárólag ezen a területen megfigyelhető csodálatos adottságokra. Takács Tamás, a Gyógynövény-völgy megálmodója és működtetője kalauzolt körbe minket a színes-illatos-gyógyító virágok és növények birodalmában.

Takács Tamás hozta létre és működteti a Gyógynövény-völgyet Fotó: Keszey Ágnes

– Jellemzően a májusi időszak a leggazdagabb mind a növényeket tekintve, mind a látogatók számában. A nyári időszakban inkább azok a látogatók jönnek inkább, akik kikapcsolást keresnek , ha nincsen strandidő, vagy ha a gyógynövények valamilyen szempontból érdeklik őket. A gyógynövényekkel nagyon sok ember találkozik. Ahogy idősebbek leszünk és jönnek elő a panaszaink, betegségeink, sokan fordulnak valamilyen alternatíva felé, ami a hagyományos orvoslás mellett, azt kiegészítve segíthet abban, hogy az ember a gyógyulását meglelje. De azok mellett is, akik csak saját maguk vagy a családjuk számára fontos gyógynövényeket keresik, sok olyan növényrajongó is van, akik csak a fajok gazdagsága miatt, a különböző növények változatos felhasználhatósága miatt keresi fel ezt a gyűjteményt – mesélte a házigazda, aki gyerekkora óta közeli kapcsolatban van a gyógynövényekkel. Édesapja kertészeti egyetemet végzett, ilyen szakon.

Fotó. Keszey Ágnes

– Amióta az eszemet tudom, különböző gyógynövényeket és teakeverékeket dugott az orrom alá, hogy ismerjem meg és használjam őket. Édesapám szakmai tevékenysége motiváció volt. Mielőtt létrehoztuk ezt a helyet, előtte hosszú időn keresztül gyógynövényismereti előadásokat tartottunk, túrákat vezettünk szerte az országban. A növekvő érdeklődés miatt láttuk azt, hogy érdemes létrehozni egy olyan létesítményt, ahol egy helyszínen nagyon sokféle növényt láthat az érdeklődő.

– Vannak itt különféle teakeverékek is, ezek saját készítésűek?
– Persze. Többféle keverék készül. Van néhány olyan, amely Nemzeti Parki Termékként már régóta a polcra helyezhető (ez egy védjegyrendszer), de nem a specifikus hatás miatt, inkább élvezeti teaként, vagy általános betegségmegelőző keverékként. De elsősorban a személyre szabott teakeverékek elkészítésére hasznosítjuk a feldolgozott növényeink java részét. A teafogyasztásnak természetesen nem a nyár a főszezonja, hiszen elég szűk kategóriába sorolhatóak azok, melyeket behűtve, jeges teaként lehet fogyasztani.

Fotó. Keszey Ágnes

– Kóstoltunk itt egészen különleges szörpöket is, mint például a rózsaszörp és az Istenfaszörp.
– Nagyon sokféle növénnyel kísérletezünk. A szörpkészítésnek egyedüli célja csak az, hogy a növény ízét megismertessük az emberekkel. Meghökkentő ízekben lehet készíteni, sok olyan van, ami fűszerként ismert, de szörpként kevésbé. Az Istenfa szörp mellett az édesköményszörp is nagyon népszerű – mesélte Takács Tamás.

A következő teremben ezernyi gyógynövény száradt, várta további sorsát, hogy feldolgozzák, s majd bajokat enyhítsen.
– Itt, a Gyógynövény-völgyben növényi preparátumok is vannak, melyek a bemutatást szolgáják. Ezeket minden évben frissítjük. Ha csoportok érkeznek látogatóba, minden esetben egy gyógynövényismereti előadással kezdjük a programot, mely arról szól, hogy mik a gyógynövények, milyen hatóanyagok vannak bennük, és ezek a növények mely részében találhatóak, miért fontosak az emberek számára, milyen módon használhatjuk őket. Így sokmindent megismerhetnek akkor is, ha nem alkalmas az időjárás ahhoz, hogy kint nézzünk körbe. Ha olyankor érkezik valaki, amikor gazdag a kert – tehát a tavasztól nyár végéig tartó időszakban – akkor gyakran nem is jönnek ebbe a terembe.

– Melyek a legjellemzőbb gyógynövények, melyeket itt láthatnak a látogatók?
– Több, mint ötszáz féle növény van itt. Nincs olyan, amit kedvencként kiemelnék. Nagyon sokszor kapjuk azt a kérdést, hogy melyek azok a jellemző Balaton-felvidéki gyógynövények, amelyek máshol nincsenek. Nyilván a növények nem tájegységek szerint szeretik a helyüket választani, hanem elsősorban a talajviszonyok és adottságok alapján. A Balaton-felvidék azért érdekes a mi szempontunkból, mert nagyon változatos.

 

Fotó. Keszey Ágnes

Talajtani szempontból is, hiszen itt vannak az apró dimbek-dombok. A Balaton és párolgása, valamint a Bakonyból áradó levegő is meghatározó – ezek egyedi mikroklímát alakítanak ki. Sok olyan növényfajjal tudunk találkozni viszonylag rövid túrát téve, melyeket esetleg más területeken sokkal hosszabb utat bejárva tudunk meglátni. A fajgazdagság igen jelentős itt. A Balaton-felvidéken négyszáznál több olyan növényfajt ismerünk, mely a gyógyításban használható. Akár a népi gyógyászatban használatosak, akár empirikus úton tapasztalt gyógyhatásait és tudományosan megalapozott hatásaikat is ismerjük – részletezte a házigazda.

Fotó. Keszey Ágnes

Azt is elárulta, hogy amellett, hogy turistalátványosságként működik a Gyógynövény-völgy, számos szakterület hallgatói, szakemberei is gyakorta érkeznek ide gyakorlatra, kutatómunkát végezni, ismerkedni a feldolgozás és hasznosítás módjaival.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva