Turbéki Bernadett | 2021.08.30. 07:00
Gyors reagálással mentettek életet a X. Fonyódi Balaton-átevezésen
Egy hölgy lett rosszul a Fonyód és Badacsony között rendezett Balaton-átevezésen szombaton. A szervezők gyors reagálásának köszönhetően nem lett nagyobb baj.

Tizedik alkalommal rendezték meg Fonyód és Badacsony között az átevezést, amelyen egy hölgy a badacsonyi fordítópont előtt nem sokkal rosszul lett. Az egyik motorcsónakból a szervezők csapatát erősítő fiatalember felfigyelt a hölgy furcsa viselkedésére, összerendezetlen mozgására, és azonnal közbe lépett.

– Láttam, hogy baj van, rákérdeztem, hogy rosszul van-e, mire ő azt felelte, hogy szorít a mellkasa. Tudtam, melyik motorcsónakban van orvos, azonnal szóltam nekik, hogy jöjjenek érte, közben a hölgyet nyugtattam, áttettem a motorcsónakomba és a kajakot is, amit a parton bérelt, hogy egyedül nekivágjon a Balatonnak – mesélte Zsiga Csaba a történteket, aki szerint ilyen esetben mindenkinek gyorsan kell cselekednie.

Az oda érkező motorcsónakból azonnal előkerült a vérnyomásmérő készülék, és a hölgyet rohamsebességgel a partra szállították, ahol már várta a mentőautó. Információnk szerint szívinfarktus gyanújával szállították a Marcali korházba.

Klasszikus kajakokat is felvonultattak a versenyzők
Fotó: Turbéki Bernadett

– Még sosem voltunk ilyen megmérettetésen. A barátommal úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk, és sup–pal átevezünk – mondta Varga Zoltán, aki Badacsonyból érkezett, hogy oda újra visszaevezhessen.

A rutinosabb versenyzők bemelegítéssel kezdték a reggelt a Fonyódi kutyás strand elkerített területén, ahol tizennyolcan gimnasztikáztak egy sárkányhajó legénységeként.

A bemelegítés is hozzájárul a jó teljesítményhez
Fotó: Turbéki Bernadett

– A legfiatalabb csapattag 12, a legidősebb 54 éves, győzni jöttünk, nagyon sok a csapatban a válogatott kerettag – mutatta be a Fadd-Domboriból érkező csapatot Kovács Alexandra. Azt is elárulta, hogy márciustól októberig heti háromszor vízen vannak a sárkányhajóban.

Csak novembertől-februárig pihennek
Fotó: Turbéki Bernadett

A kihívásnak számító Balaton-átevezésre a legkülönbözőbb vízi járművek arzenálját vonultatták fel a versenyzők. Kajakok, kenuk, és sup–ok legénysége küzdött saját hajóosztályukban.

Saját készítésű hajócsodára bukkantunk
Fotó: Turbéki Bernadett

– Ezt a kétszemélyes kenut magam építettem három évvel ezelőtt. Egy hónap alatt készült el, egy minta alapján – mondta Botta István, aki egy vadonatúj járművel érkezett.

– Örülök, hogy apukám ilyet is tud készíteni. Gyakran szoktunk evezni járni – mondta a tizenegy éves Kende, mielőtt édesapjával ketten nekivágtak a távnak.

A partról vigyázták a családtagokat
Fotó: Turbéki Bernadett

– A feleségem és az egyik lányom indultak az átevezésen, egyszemélyes kajakokkal. Őket várjuk. Sikerült szép időt kifogni, mert nem fúj a szél, mint tavaly, de azért aggódom, nehogy fázzanak a vízen, mert nem süt a nap – mondta Takács László, aki lányával együtt vizsgálta a horizontot, ahol a különböző vízi járművek találkoztak. Legtöbben egyszemélyes kajakkal, vagy a Balaton legújabb slágerével, sup–pal vágtak neki.

A SUP egyre nagyobb sláger a Balatonon. Már gumimatrac helyett is bevetik. Fotó: Turbéki Bernadett

– Ha a nyarat Siófokon töltöm, minden nap evezek-mondta Vavra András, aki sportszeretetből indult a versenyen. – Hatvankilenc éves vagyok, de ha tehetem, még indulok evezős versenyeken, a masters korosztályban. Ide most sup–pal jöttem – tette hozzá a rutinos versenyző.

Az első befutó, Róna Tamás és Végh Mariann személyében, negyvenöt perc alatt evezte át oda-vissza a Balatont. Fotó: Turbéki Bernadett

Az első rajt után alig negyvenöt perccel megérkezett az első befutó, akik után hosszú szünet következett, majd a nyolcéves Alíz futott be apukájával a második helyen.

– Kilencven éve van jelen Fonyódligeten a családunk. Az evezés úgymond családi hagyomány nálunk. Édesapám is átevezte egykor a Balatont, ám nem önszántából, hanem a szovjetek elől menekülve – mesélte Koniorczyk Mátyás, aki hetedik alkalommal evezte át a Balatont, ám most indult először lányával.

– Apa azt mondta, nem jó, ha megállok az evezéssel, amikor elfáradtam. Így olyankor inkább csak finomabban húztam az evezőt – árulta el a taktikát a kislány. Édesapja szerint a sikerük titka a hajótesten is múlott, mert nagyon modern kajakkal vágtak neki a Balatonnak.

Nem a Koniorczyk család volt az egyetlen, ahol szülő–gyermek páros indult. Bede Mihály is nagy élménynek érezte, hogy idén már másodszor átevezhette apukájával a Balatont.

Nemcsak sportosan, stílusosan is lehet sikert elérni
Fotó: Turbéki Bernadett

– Ha evezni megyünk, megadjuk a módját, csíkos póló, és kapitánysapka dukál az ilyesmihez – mutatott végig mezükön Bede Péter, az édesapa.

– Minden pillanata tetszett az evezésnek, csodálatos volt, ahogy közeledett a Badacsony – tette hozzá a kisfiú, aki már most biztos abban, hogy jövőre is indulni szeretne az átevezésen.

– Idén nagyon sokan indultak sup-pal és egyszemélyes kajakkal a versenyen. Összesen 451 előnevező volt, csaknem mindenki megérkezett. Nem is szerettünk volna ötszáz fő fölé emelkedni létszámban, hogy megfeleljünk a járványügyi intézkedéseknek – mondta Lehel László, aki rekordidő alatt szervezte meg a rendezvényt.

A rendezvényre 451 résztvevő nevezett, csaknem mindenki megérkezett
Fotó: Turbéki Bernadett

– Fantasztikusnak tartom, hogy szinte az összes előnevező megérkezett. Tervezzük, hogy jövőre is lesz nálunk Balaton-átevezés, a tizenegyedik! – mondta Hidvégi József, Fonyód polgármestere, aki az időjárással is meg volt elégedve. Az időeredményére azonban a Róna Tamás–Végh Mariann vegyespáros lehet a legbüszkébb, akik két személyes kajakkal csupán negyvenöt perc alatt szelték át oda-vissza a Balatont, tíz percet verve a többiekre. Ugyanebben a kategóriában a nők között a Bajzik Éva–Schreck Katalin páros jeleskedett. Az egyszemélyes kajakozók közül Takács Lili és Magyar Gábor győzött kategóriájában, a két személyes kenukat Rózsa Szilvia–Némethné Bakos Lívia és a Hajnal Jenő–Horváth Zsolt páros húzták legjobban. A négyszemélyes kenuk között Dobák Péter és az Apacsok győztek, a sárkányhajók közül pedig a Sárkányjárat győzedelmeskedett Musztán Anett vezetésével.

Nyitókép: Turbéki Bernadett

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva