likeBalaton.hu | 2020.06.18. 11:30
Ha imádod a repülőket, délben figyeld az eget!
A Balatontól is elbúcsúzik az "Ancsa". A legendás teherszállító utolsó útján, 11:55-kor Sármelléken, 12:15kor Siófokon lesz látható.

Búcsúzóul repül még egy utolsót egy AN 26-os Magyarország felett. A gép – a Magyar Honvédség utolsó, 406-os oldalszámú An-26-osa – percre pontosan 10 órakor startolt el a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról. Érdemes lesz az égre nézni, mert alacsony áthúzással szeli át a légteret, így a hangja miatt ordító egérnek is becézett repülő, jól látható és hallható is lesz majd.

A géptípust, Oleg Konsztantyinovics Antonov és csapata fejlesztette ki, egy már létező, a céloknak megfelelő utasszállító, az An–24-es áttervezésével. Ezzel az 1960-as években egy könnyű harcászati szállítógép született, amellyel gazdaságosabban voltak megoldhatók a kisebb tömegű és hatótávolságú szállítási feladatok.

A Balaton mellett volt az első bázisa

A közepes taktikai szállító repülőgépeket, Magyarországon 1974-ben állították hadrendbe. A magyar légierő összesen tíz An–26-ost vásárolt, melyek 1974–1976 között érkeztek hazánkba. A gépekkel felszerelt önálló század Szentkirályszabadján kezdte meg működését. A Veszprém megyei bázisról végül a Mi–24-es harci helikopterek szorították ki az Antonovokat 1984-ben; ekkor a helikopterezredből – leszámítva egy századnyi Mi–8-ast – kiemelték a szállító elemet, majd összevonták a szállítórepülő-századdal, létrehozva a szolnoki 89. vegyes szállítórepülő-ezredet – olvasható a honvedelem.hu oldalon.

Ekkor azonban már csak kilenc An–26-os állt rendelkezésre, miután 1982. december 6-án, Szentkirályszabadján, átstartolás közben a 210-es oldalszámú repülőgép – feltehetően a kormányfelületek jegesedése miatt – a földnek csapódott, majd kigyulladt. A tragédiában az öttagú személyzet közül négyen vesztették életüket. A tragédiát a szállítórepülők fekete napjaként tartják számon. Ez volt egyébként a típus egyetlen hazai balesete.

Az eltelt negyvenhat esztendő alatt a szürke kéthajtóművesek tiszteletre méltó feladatot végeztek hazánkban: a Magyar Néphadsereg, majd a Magyar Honvédség szállítási, mentési, légifényképezési és más egyéb feladatainak végrehajtása közben 83 ezer repült órát töltöttek a magasban. Ez nagyjából 31 millió kilométer megtett távolságot jelent.

Június 11-én volt az ünnepélyes búcsú

A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, június 11-én ünnepélyesen elbúcsúztatták az AN-26-os katonai teherszállító-repülőgépet. A géptípus több mint negyvenöt éven át szolgált a magyar légierőben.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: a szakemberek szerelmesei ezeknek a gépeknek. „Egy technikát kezelő személyzet mindig is példaértékű tisztelettel tekint az eszközére. Érzelmek kötnek minket ezekhez a haditechnikai eszközökhöz. A korral azonban haladni kell, és emelt fővel kell búcsút mondanunk” – mondta akkor a miniszter.

Nyitókép: dr. Toperczer István alezredes

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva