likeBalaton.hu | 2022.02.25. 10:00
Hagyományos és különleges – mutatjuk a balatoni fánklelőhelyeket
Szalagos, csöröge, forgács, képviselő – igen, ez mind fánk. Még tart a farsang, s ez a hétvége még alkalmas arra, hogy megízleljük a különböző tésztákat. A hagyomány szerint ezt húshagyó keddig tehetjük meg – ez idén március elsejére esik – utána következik a böjti időszak. Összegyűjtöttünk jópár helyet, hogy hol kóstolhatsz kelt és égetett tésztákat.

Siófok

A siófoki „Egy Kiss nasi” cukrászda megint egy különlegességgel rukkolt elő. A kocka alakú fánkkal, amelyek a tetejükön lévő finomságoktól olyan csábítóak, hogy azonnal kérünk belőle. Ezen kívül van még hagyományos farsangi fánk házi lekvárral, tejszínnel, vanília- illetve csokipudinggal.

Látványnak is gyönyörűek az „Egy Kiss nasi” kockafánkjai
Fotó: Facebook/Egy Kiss nasi

 

Hévíz

A Macchiato Cafféban egész évben kóstolhatod az olaszok fánkját, az égetett tésztából készített profiterolt, ami a mi képviselő fánkunkhoz hasonlít.

Fotó: Macchiato Caffe

A farsangi időszakban hagyományos szalagos fánkkal is várnak. Kérheted csak porcukorral hintve, pisztáciakrémmel egészen különleges lesz, de mindenképp kóstold meg nutellával vagy vaníliával töltve is. Azt mondják, a finom, édes, krémes, lágy fánkból sosem lehet eleget enni, és igazuk van.

Keszthely

Francia klasszikus desszert, choux au craquelin, vagyis vaníliás ropogós képviselőfánk is vár a keszthelyi Helló Édes Desszertműhelyben.

A franciák fánkja
Forrás: Helló Édes Desszertműhely

 

A főzött vanília krémmel és lágy vanília habbal készített édesség mellett hagyományos fánkot is kóstolhattok, persze egy kis csavarral, vagyis virágmintával. A porcukorral megszórt, formázott fánk tésztája és íze a nagymamánk farsangi fánkját juttatja eszünkbe, de modernebb külsőt kapott.

Virág alakú fánk
Fotó: Mészáros Annarózsa

Badacsonytomaj

A badacsonyi La Téne nem hagyományos szalagos fánkot készít, ők csörögével várják a farsangi édességre éhezőket. Hívhatod az édességet forgácsfánknak, lehet a neve herőke vagy csörge. Kérhetsz hozzá Kapolcsikum barack vagy eper lekvárt, és/vagy étcsokoládé szószt. Eheted helyben, vagy viheted elvitelre is, ha a napsütéses Balaton-parton falnád be.

Csöröge fánk
Forrás: La Tene hivatalos

Balatonfüred

Hagyományos fánkokból a városban nincs hiány. A Karolina Kávéház fánkhétvégéjén szalagos fánkot kínál, sőt egy másik hagyományos édesség, a rétes is szerepel a kínálatban.

Az Arácsi cukrászda nem kelt, hanem égetett tésztát kínál: itt képviselőfánkot kóstolhatunk. A házias sütemények lelőhelyén ez a tészta is régi recept alapján, hagyományos hozzávalókból készül.

Égetett tészta, vaníliakrém: képviselőfánkot is kóstolhatunk farsang idején
Fotó: Kara Zsuzsanna – Arácsi Cukrászda

Balatonalmádi

Az ismertebb tészták mellett más nemzetek tésztáit is megtaláljuk a Balaton mellett. Streit Krisztina, azaz a DESSZEReTlek desszertműhely megrendelésre készíti a sütiket és tortákat, például a francia égetett tésztát, a Choux nevű finomságot.

Francia, égetett fánk a Choux, melyet frissen töltve érdemes fogyasztani
Fotó: Streit Krisztina – DESSZEReTlek desszertműhely

A képviselőfánkhoz hasonló, de különlegesebb, roppanós tetejű, pralinékrémmel töltött desszert készítését ráadásul meg is lehet tanulni tőle a Choux workshopon.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva