2019.05.31. 05:47
Hajósbaleset? A balatoni hajózást kérdeztük
A likeBalaton megkérdezte a Balatoni Hajózási Zrt.-t, hogy a balatoni személyhajóknak és az azokat működtető szakembereknek milyen követelményeknek kell megfelelni.

A hajók állapota jó-e, rendszeresen ellenőrzik-e a hajózási személyzet tudását, szakmai felkészültségét, fizikai állapotát, és hogy a nemrég elindult siófoki hajós oktatás hogyan segíti a hajós szakmát?

(A hajós oktatásról egyébként itt lehet olvasni.)

A cég kérdésünkre az alábbi választ adta:

A Balatoni Hajózási Zrt-nél dolgozó hajós személyzet a megfelelő, ellenőrzött elméleti és gyakorlati tudás, valamint a szükséges hatósági vizsgák birtokában végzi tevékenységét, amelyeknek érvényessége mindenkor megfelel a jogszabályi előírásoknak.
A hajóink műszaki állapotát folyamatosan ellenőrizzük, a flotta karbantartására éves szinten közel 150 millió Ft-ot költ a társaság. A hajók csak az előírt hatósági szemléket követően, a szükséges engedélyek birtokában közlekedhetnek.

A flotta egyik szép műemlékhajója, a Kelén (Fotó: Bahart)

Az utasok biztonságát mind az előírások betartása, mind a szükséges mentőfelszerelések megléte, valamint a személyzet ezirányú képzettsége is garantálja. A Társaság emellett együttműködik a Vízirendészettel, a Katasztrófavédelemmel, valamint a Vízimentőkkel, annak érdekében, hogy fokozza a balatoni víziközlekedés biztonságát.

A BAHART munkatársainak képzettsége országos szinten is megfelelő, birtokában vannak a szükséges elméleti és gyakorlati ismereteknek, amelyek garantálják a hajók szakszerű és biztonságos üzemeltetését, az elindított képzés során a hallgatók természetesen szintén elsajátítják ezeket az ismereteket.

A nosztalgiahajók műszaki állapota megfelelő, azok számos felújításon, rendszeres karbantartáson esnek át, emellett természetesen megfelelnek a hatósági előírásoknak és rendelkeznek a szükséges engedélyekkel, így teljesen biztonságosnak tekinthetők.

A balatoni víziközlekedés összességében biztonságosnak minősíthető, ennek érdekében a Balatoni Hajózási Zrt. a saját eszközeivel a továbbiakban is mindent megtesz.”

A közlemény végén a Balatoni Hajózási Zrt. részvétét fejezi ki a dunai hajósbaleset kapcsán:

„A Társaság vezetőségének és valamennyi munkatársának nevében ezúton szeretnénk kifejezni sajnálatunkat és őszinte részvétünket a baleset kapcsán. Az elhunytak családjának erőt és kitartást, a sérülteknek mielőbbi felépülést kívánunk!”

Borítófotó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva