2019.02.27. 12:00
Trendi márka lett a Balaton Bor
Kirajzolódni látszik a Balatoni borrégió piramis térképe, amelynek az alsó helyét továbbra is a belépő kategóriájú bor, a BalatonBor foglalja el. A márka egyre keresettebb, a vendéglátósok pedig új motivációt kapnak, hogy miért vegyék fel a borlapjukra.

A BalatonBor megalakulása óta évről-évre egyre nagyobb sikert könyvelhet el magának: egyre több termelő küldi el borát bírálatra, egyre többen ismerik meg a márkát és egyre többen keresik a termelőknél és a viszonteladóknál is. Ezzel összhangban a palackszám is évről-évre nő, az idei évben 22 termelőtől 60 ezer palack kerül majd piacra – derült ki a február 21-én Szentantalfán lezajlott BalatonBor bírálaton.

Mi is az a BalatonBor?
A Balatoni KÖR és a Rizling Generáció közös terméke, az első termelői összefogásra épülő bormárka.

Fotó: BalatonBor

A Balatonbor kifejezetten a Balatoni borrégió területéről szüretelt Olaszrizlingből készülő könnyed, jóivású reduktív bor. Az előírt feltételeknek megfelelő Olaszrizlingjét bármely borász benevezheti, a bíráló bizottság döntése értelmében csak a minőségi, hibátlan borok kerülhetnek lepalackozásra. A bíráló bizottságot maguk a borászok alkotják, a kóstolás vakon történik.

Nézze meg az előző évi vakkóstolást:

A borok és a felvásárolt szőlő piaci ára is adott: így fognak össze a borászok a szőlő alacsony felvásárlási ára ellen. A jóváhagyott borok egységes címkével és csavarzárral kerülnek lepalackozásra.

A BalatonBor régiós termék létrehozásával közös célunk a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése – vallja a Balatoni Kör.

Fotó: BalatonBor

A BalatonBor első évében kizárólag a termelőknél volt elérhető, második évben nyitott a régiós értékesítés és a gasztro felé. A két egyesület idén az eddigieknél is jobban szeretné motiválni a vendéglátósokat: így aki legalább 60 palackra ír alá szerződést, az első 12 palackot most ingyen kapja meg a termelőtől.

Az összefogás jegyében a BalatonBor negyedik évjáratának premierjére május 23-án a Csapody Balázs (Kistücsök) nevével fémjelzett Societé bisztróban kerül sor. A hagyományoknak megfelelően ezen a napon derül ki az is, hogy a 2018-as évjáratból mely termelők palackozhatják le BalatonBorukat.

Nézze meg képeinket:

Forrás: BalatonBor

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva