likeBalaton.hu | 2021.04.02. 08:00
Hallottál már ilyenről? Hibrid sast azonosítottak a Kis-Balatonnál
Fekete sasokat fotóztak madarászok Zalavár közelében. Az egyiket a lábán lévő madárgyűrű alapján sikerült azonosítani. Őt fióka korában Tallin közelében gyűrűzték meg, még 2016-ban. Miután a madarászok felvették az észt kollégákkal a kapcsolatot, kiderült, hogy ez egy nagyon különleges, hibrid madár.

Hogy ez mit jelent? Azt, hogy békászó sas felmenőkkel is rendelkezik: az anyamadár fekete sas, az apa viszont fekete és békászó sas hibrid.

– Megfelelő élőhely híján a fekete sas hímjei elkóborolnak, a tojók pedig a területen lévő hím békászó sasok közül választanak. Másik lehetséges ok a méretbeli különbség. A tojók, mindkét faj esetében termetesebbek a hímeknél. A békászó sas hímje számára az egészség és életrevalóság üzenetét hordozza a fekete sas tojó nagyobb mérete. Az ismert esetek túlnyomó többségében hím békászó sas áll párba fekete sas tojóval – magyarázza honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Hibrid fekete sas a Kis-Balatonnál
Fotó: Bődör Bence – MME

 

Ez az első külföldi gyűrűs fekete sas megfigyelés Magyarországon. Vagyis külföldön meggyűrűzött fekete sast most azonosítottak először hazánkban, pedig
a Kis-Balatonon rendszeres téli vendégnek számít ez a madár.

Káinizmus: a fiókák közül egy marad életben

A fekete sas állománya csökken a világban. Elterjedési területe Kelet-Európától az Usszuri vidékéig és Északkelet-Kínáig húzódik. Európai költőállománya 1500–2000 fészkelő példányra tehető.

Az észt gyűrűs fekete sas megkerülési térképe
Forrás: Madárgyűrűzési Központ

 

– Vizes élőhelyekhez kötődik, mocsarakkal, folyókkal, nyílt vízterületekkel szomszédos sűrű, emberi zavarástól mentes, idős erdőkben költ. Nyílt terepen vadászik, tápláléka jórészt kisemlősökből és madarakból, valamint kétéltűekből, hüllőkből áll. A szülőpár monogám, tehát párválasztásuk egy életre szóló. Évente egy fiókát nevelnek. Mint más nagy termetű ragadozó madarakra, rájuk is jellemző a káinizmus: az elsőszülött fióka a legtöbb esetben végez a nála fiatalabb, gyengébb fészektestvérével – írja a bfnp.hu.

A másik fekete sas is észt lehet

Az európai fekete sasok többnyire a Mediterráneumban és a Fekete-tenger partvidékén, egyes példányok azonban a Boszporuszon átkelve, Afrika északkeleti részén telelnek. A Kis-Balatont pedig sokszor útba ejtik.

2021. március 19-én három fekete sast is észleltek egyszerre a Kis-Balatonnál a madarászok, közülük kettőt sikerült lefotózni, a fent említett hibridet pedig beazonosítani. A másik sas lábgyűrűjét nézegetve a magyar szakértők arra jutottak észt kollégáikkal, hogy egy ugyanabban a Tallin-közeli fészekben, de 2015-ben kelt madárról lehet szó.

Minden esetre az észteknek is újdonság volt a kis-balatoni visszajelzés, főként, hogy az azonosított példányokról 5-6 éve nem volt adatuk, a gyűrűzés óta most először hallottak a sasok felől.

Ismered a hibrid sirály történetét? Itt olvashatsz róla!

Nyitókép: Bődör Bence – MME

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva