likeBalaton.hu | 2022.10.30. 12:00
Halottak napja - 7+1 pont, hogy nap végére is minden holmid meglegyen
A rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a mindenszentek ünnepének és a halottak napjának időszakában a megemlékezés nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények és közlekedési balesetek megelőzésére.

Sokszor emlegetett tippeket ad a rendőrség a temetőlogatóknak, de tapasztalataik szerint ilyenkor gyakrabban fordulnak elő gépkocsifeltörések, kerékpárlopások is a temetők környezetében, illetve többször történik, hogy a sírokról ellopják a virágot, koszorút vagy kegytárgyat, esetleg az őrizetlenül hagyott táskát.

Mire érdemes figyelni Halottak napján a temetőlátogatáskor?

  • Már a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön is figyelj jobban az értékeidre. Nem csak arra, ami a zsebedben van, de a táskát, vagy a hátizsákot is könnyedén felhasítják egy sniccerrel, és észrevétlenül megszabadítanak a tárcádtól.
  • Miért tennéd? De ha mégis nagyobb összegű készpénzzel mennél a temetőbe, a bankjegyeket olyan helyen vidd magaddal, ahová a tömegben sem tudnak hozzáférni.
  • A bankkártya mellett tartani a PIN kódot mindig botorság, ez ilyenkor sem okos megoldás.

Az emlékezés, az érzelmek nem küldik szabadságra a tolvajokat.

  • Míg a virágokat, a mécsest igazgatod, letennéd a táskádat? Inkább gondold át még otthon, hogy mit viszel magaddal, és olyan táskában vidd, amivel kényelmesen tudsz mozogni a sírrendezés közben is. Sok táskát felejtenek a sírokon, padokon ilyenkor, hiszen máshol jár az eszünk Halottak napján.
  • Kocsival mész a temetőbe? Most még inkább igaz a figyelmeztetés, hogy ne hagyj benne semmit. Korán sötétedik, mindenki el van foglalva a saját gondolataival. Kicsi az esélye, hogy valaki észreveszi amikor a szürkületben pillanatok alatt feltörik a kocsidat.
  • A bringásoknak a legjobb ajánlat: menjenek még világosban, és megfelelően zárják le a kerékpárt. (Regisztráltad már a biciklidet az országos rendszerben?)
  • Az sem baj, ha a nap végére is megmarad a jogosítványod. Ünnepnapokon a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő, ezért fokozott rendőri jelenlétre kell számítani a közutakon, főként a temetők környékén és az oda vezető utakon. A rendőri jelenlét elsősorban a forgalom segítésére irányul, de természetesen a szabálytalan közlekedők ellen is fellépnek a hatóságok.

+1. Sokan viszik ki a gyerekeket is a temetőbe. Látványnak is különleges a koraesti szürkületben a rengeteg mécses lángja, de a srácokra is érdemes ilyenkor jobban figyelni, nehogy sírás legyen a különleges nap vége, mert nem találják anyut, aput.

Nyitókép: shutterstock



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva