2019.12.05. 06:34
Hamarosan indul a síszezon - hol számítsunk torlódásra?
Hirdetés - Sokan már a karácsonyt is síeléssel töltik az Alpokban, mások csak január-február-március hónapokban indulnak el síelni a szomszédos országokba. Jó előre felkészülni, mire számíthatunk az úton.

Aki járt már a téli időszakban az Alpok környékén, annak talán nem újdonság, hogy megnövekedett forgalomra kell számítania az autópályákon, elsősorban Ausztriában 2019-ben és 2020-ban is. Ausztria számít is a magyar turistákra, a legtöbb helyen már magyar személyzet is dolgozik, hogy a lehető legkényelmesebb és komfortosabb legyen a pihenés a sípályán túl, a hüttékben is.

Kedvelt célpontok

Szlovénia is felkerült a magyarok sítérképére. Kb. 4 óra alatt elérhető, ha mindenhol az autópályán haladunk, amihez matricavásárlás szükséges. Szlovénia széles szállás kínálattal és jó pályákkal kecsegtet. Természetesen érdemes minél hamarabb elintézni a foglalást, és előre felkészülni az útra. Fontos tudni, hogy a szlovén autópálya is fizetős, jó minőségűek az utak, de benzinkutak, parkolók és pihenők ritkán fordulnak elő.

Ám elsősorban Ausztria a magyar síparadicsom. A céges síutak és a családi telelések elsődleges célpontja az ország. Szerencsére szuper autópályán juthatunk el a célállomásokra, amelyek legtöbbször a közelebbi Obertauernt, Hochkar sícentrumot, Semmeringet, Lackenhofot, Flachau síterepét, Gerlitzent, Bad Kleinkircheimet, Nassfeldet, Schönberg-Lachtalt vagy épp Murau-Kreischberg sírégiót jelenti. Bár igazság szerint minden évben vannak kifejezetten kedvelt terepek, és az is lehet, hogy idén egy új régió lesz a kedvenc magyar célpont.

Az osztrák Alpok kedvelt célpont a magyar síelők körében is

Az osztrák Alpok kedvelt célpont a magyar síelők körében is

Svájcba is érdemes ellátogatni autóval. Nincs túl közel, de nincs olyan messze, mint elsőre gondolnánk. Itt találhatóak a legmagasabban fekvő síterepek nagy szintkülönbségekkel. Nem feltétlenül a kezdők terepe, de gyönyörű és hóbiztos tájakon járhatunk, ha úgy döntünk, a Svájci-Alpok lesz a célpont.

Egybiztos, hogy bárhová is tartunk, érdemes az autópályán haladni. Az útdíjat természetesen itt is meg kell fizetni, akár online is vásárolhatunk autópálya matricát.

Kihívások az úton

A legnagyobb kihívás az utakon, az autópályán a forgalom és az időjárás. Mivel ezek a téli hónapok kiemelt időszaknak számítanak a síszezon miatt, sokan kelnek útra. Buszok, kisbuszok és sok személyautó. Érdemes dugófigyelő appot használni indulás előtt és az út alatt végig, de emellett lehetőség szerint a navigáció az alternatív útvonalakat is jó, ha mutatja. Ugyanis bármikor jöhet egy erősebb havazás, hóvihar, ami teljesen bezavarhat a vezetésbe.

Az autópályák télen is biztonságosak, csak figyeljünk az időjárás előrejelzésre.

Az autópályák télen is biztonságosak, csak figyeljünk az időjárás előrejelzésre. (Forrás: Pixabay)

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy Svájcban általában nem sózzák az utakat, ezért a nagyobb havazásoknál a kamionokat nem engedi fel az autópályára és komolyabb helyzetben a személyautókat sem. Ugyanakkor, ha az időjárás rendben van, torlódásokra és akár komolyabb várakozásokra is lehet számítani a hágóknál és az alagutaknál Ausztriában, ezek be könnyen bedugulhatnak.

Esetleg azt is jó megfontolni, hogy olyan sofőr vezesse az autót, akinek van tapasztalata, hogy milyen megváltozott vagy nehezített időjárási körülmények között vezetni, illetve mindig legyen nálunk hólánc, takaró, élelem és víz.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva