vg.hu | 2022.04.29. 14:00
Hamarosan megáll az ingatlanok drágulása
Minden tavasszal élénkül a nyaralók iránti kereslet és idén sincs ez másként, kérdéses azonban, hogy a tavaly tapasztalt, robbanásszerű növekedés meddig tarthat még.

Míg tavaly a megszokottnál korábban és gyakorlatilag minden vízparti településen egyszerre indult be a nyaralópiaci szezon, addig idén szemmel láthatóan óvatosabbak az ingatlankeresők, amit a továbbra is kitartó áremelkedés, az orosz-ukrán fegyveres konfliktus okozta bizonytalanság és az ennek következtében is romló kamatkörnyezet indokolnak.

– A Balaton északi partján a tavalyi évhez képest a legszembetűnőbb változás, hogy a nyaralók iránt valamelyest visszaesett, míg a zártkerti ingatlanok iránt megnőtt a kereslet, ennek hátterében az ingatlanárak folyamatos emelkedése áll – mutatott rá Tóth Tibor, az OTP Ingatlanpont stratégiai partnere. Hozzátette,

ma a közkedvelt turisztikai célpontokban a közvetlen vízkapcsolatos nyaralók átlagára eléri a 100 millió forintot és a tóparttól távolabb eső települések pincenyaralóinak ára is 15-20 millió forint között mozog.

Tündéri nyaraló Balatonbogláron
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Még mindig a home office hatásának tudható be, hogy egyre többen választják otthonteremtés céljából is a Balaton északi partját, azonban a tóparti települések városiasodó környezete és beépítettsége miatt a hosszú távra ideköltözők körében nőtt a távolabbi, kisebb települések népszerűsége, ahol még el lehet vonulni a nagyváros zajától. Tóth Tibor szerint az északi parton minimálisan csökkent a kereslet az év elején, de a szezon indulásával egyértelmű növekedés várható. Elmondása szerint az árak most körülbelül a tavalyi szinten mozognak és az idei évben, ameddig a kereslet irányítja a piacot, nem is lehet jelentős csökkenésre számítani.

– A Balaton déli partján idén is korán indult a szezon és az értékesítések száma márciusban is növekedett. Tapasztalataink szerint emelkedett azoknak a vásárlóknak a száma, akik egyéb befektetéseiket ingatlanbefektetésre váltották – mondta Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója.

Újjáépített villa Fonyódon
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Az idei évben további ingatlanár emelkedésre lehet számítani, bár vízparti nyaralót gyakorlatilag most sem lehet találni 100 millió forint alatt.

Katona Tamás szerint a kivitelezési költségek és az építőipari alapanyagok folyamatos áremelkedése mellett az ingatlanár növekedésre további indok az is, hogy ismét látszanak a jelei a külföldi vásárlók visszatérésének.
Ugyanakkor a keresleti oldalon már idén bekövetkezhet egy akár jelentős csökkenés is, annak ellenére, hogy az most még bőven meghaladja a kínálatot.

A déli parton már most is megfigyelhető, hogy bővül az ingatlankeresők által preferált települések listája és ez a jelenség még jellemzőbb lesz az idei év folyamán. A Balaton partjától távolabb, akár 10-15 kilométerre fekvő településeken is megjelentek a nyaralóvásárlás céljával érkező keresők.

 

Forrás: vg.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva