2019.03.10. 08:00
Harminc éve készíti gyönyörű babáit Török Emőke
Török Emőke, a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium egykori pedagógusa, textiljáték-készítő több mint három évtizede készíti kézműves babáit. Több hazai és rangos nemzetközi elismerés után idén a városvezetés javaslatára kiérdemelte a Kaposvár Szolgálatáért díjat.

– Soha nem gondoltam volna, hogy ennyien kedvelnek. Rengeteg gratulációt kaptam a kitüntetés után, és ez igazán jólesett. Az elismerés mindig megerősíti az embert a szakmában, annak ellenére, hogy én a Kaposvárért díjat elsősorban a pedagógusi munkám elismeréseként kaptam – mondta el, hogy mit jelent számára a mostani elismerés.
A babakészítést iskolai kereteken kívül hat éve tanítja tanfolyami szinten, elsősorban felnőtteknek, ügyes kezű érdeklődőknek. Babáival több balatoni és környékbeli településen találkozhatunk. Rendszeresen árul a Káptalantóti és a Hévízi piacon, fesztiválok idején népművészeti vásárokon.

Fotó: Mihály Szilvia

– Ma már rengeteg dolgot készen kapunk, de sajnos nagyon sok a silány termék. Amit a gyermekeink, unokáink kezébe adunk játékként, azzal is formáljuk ízlésvilágukat, egyéniségüket. Jó az, amit jó kézbe venni, ölelgetni vagy ráncigálni. Én fontosnak tartom a jó minőségű anyagokat, a precíz és igényesen kidolgozott részleteket, az ízlésesen megválasztott színvilágot. Nagyon sok múlik mindezen – mesélte a babakészítés titkáról. Hozzátéve: a baba akkor nyer végleges formát, ha a benne lévő tömőanyag is a helyén van, és az arc is tekintetet nyer.

Mindig azt mondom a tanítványoknak, hogy nem baj, ha kancsal, ha egy kicsit kócos a baba, de egyedi, szerethető legyen, és egy kicsit a készítője is tegye bele önmagát. Ha örömmel és elmélyült munkával készül, akkor rossz nem lehet.

Török Emőke a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület elnökhelyettese is. A hónap végéig látható az egyesület nagyatádi kiállításán a szennai baba, amellyel húsz éve Duisburgban nyert különdíjat.

A szennai viseletbe öltöztetett baba érdekessége, hogy a különleges kontydísz elkészítését egy idős nénitől tanultam régebben, majd annak kicsinyített változatát készítettem el a babára – mondta el a különleges játékról érdeklődésünkre. A hetvenfős népművészeti társaság tagjaként évek óta részt vesznek a budavári Palotában megrendezett mesterségek ünnepén. Ott csak zsűrizett termékeket állíthattak ki.

– Én a népi játékok kategóriát képviselem a babáimmal, de ezen kívül 57 fajta babám van, és több ezerre tehető a számuk az elkészült daraboknak, amelyek közt angyalok, tündérek, boszorkányok, állatfigurák, manók is vannak – tette hozzá a textiljátékok kaposvári mestere, akivel a LikeBalaton tavaly is készített már interjút.

Forrás: sonline.hu / Andricz Gabriella

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva