2018.03.20. 16:50
Három biztos tipp takarékoskodáshoz
Szponzorált tartalom - Közeleg a nyár, és ilyenkor szinte mindenki betervez egy nyaralást. Ám ehhez - vagy máshoz, hiszen sokfélék lehetnek a terveink - félre kell tenni. Hogyan vigyázzunk a pénzünkre? Lássunk pár bevált módszert.

Nem elég kijönni a pénzünkből hó végéig

Az egyik legnagyobb kiadás évről évre a külföldi utazás. A szállásfoglalás, adott esetben a repülőjegy váltás, a vakáció alatti programok – ezek összesen bizony hatszámjegyű költséget jelentenek, ha nem a Velencei tavat célozzuk meg.

A foglalások időszaka pedig már itt van. Ha máskor nem, most érdemes megtanulni takarékoskodni.

De sok más dolog is van az életünkben, amihez tartalék megteremtésére van szükségünk: a gyerekek taníttatásához, egy új autóhoz, egy nagyobb házhoz mind arra van szükség, hogy a lehető legjobban bánjunk a pénzünkkel.

Minél többször fizessünk készpénzzel

A mindennapokban, ha óvatlanok vagyunk, nagyon könnyen kifolyik a pénz a kezünkből. Az egyik legveszélyesebb dolog az impluzív vásárlás: amikor azért adunk ki pénzt, mert ott abban a pillanatban ellenállhatatlan késztetést érzünk rá. Megkapó a berendezés az üzletben, szépek a fények, kedvesek velünk, és máris nem tűnik soknak 25 000 forint egy parfümért.

Mit tehetünk ezek ellen a pillanatok ellen, amik kiszivattyúzzák a pénzt a tárcánkból?

A viselkedés közgazdaságtan egyik fő tétele, hogy az ember nehezen ad ki pénzt: egyszerűen rossz élmény látni, hogy el kell búcsúznunk a bankjegyeinktől. Minél inkább megdolgoztunk a pénzért, azaz például nem hitelt felvéve szereztük, annál rosszabb elveszteni.

 

Sokkal könnyebben fizetünk akkor, ha nem ilyen érzékletes a pénz kiadás. A bankkártyás fizetés lényegesen ‘fájdalommentesebb’, a netes költés pedig – ha már be vagyunk regisztrálva és csak egy gombnyomás a vásárlás – szinte érzékelhetetlen.

A takarékoskodást segíti, ha szembesülünk a kiadásunkkal. Fizessünk – ahol csak tehetjük – készpénzzel, és mindig mindenért ott helyben adjunk pénzt, ne pedig összesítve. Az all you can eat étteremben például sokkal könnyebben szórják az emberek a pénzüket, mintha tudják, hogy fogásonként külön-külön mennyit költnek.

Váltsunk pénzt a lehető legjobb árfolyamon

Szintén sokat lendít az anyagi helyzetünkön, ha kerüljük a költséges szolgáltatásokat. Meg lehet fogni a pénzt például deviza utalás esetén, ha olyan szolgáltatókat veszünk igénybe, akik a banki díjaknál jóval olcsóbban küldik a címzettnek a pénzt, és váltanak.

Sokakat érint már ez a fajta pénz mozgás, hiszen lassan minden családban van, aki külföldön dolgozik vagy tanul.

Transferwise Borderless: a határok nélküli pénz mozgatás

Sőt, ma már párhuzamosan több pénznemben leköthetjük a pénzünket egy bankszámlán is, a hagyományos költségek töredékéért. A Transferwise bankszámlájára 15 féle devizában érkezhet a pénz, és ma már teszt módban létezik a bankkártya is, amellyel akár egy másik devizában fel is vehetjük ATM-ből az összeget. Igaz, nem nyújtja a szolgáltató a bankokra jellemző tökéletes biztonságot, azaz százmilliókat nem ezen a számlán érdemes tárolni, de így is rengeteg költséget megspórolhatunk.

Hamarosan az egész EU-ban elérhető lesz a Transferwise Borderless bankkártyája, ami jelenleg az Egyesült Királyságban működik, és szinte fillérekért mozgathatjuk, válthatjuk majd a pénzünket.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva