2020.04.06. 01:32
Három dolog, amit a biztosításokról kevesen tudnak
Hirdetés - Mindannyian azt szeretnénk, ha a vásárolt vagy neten rendelt termékek a lehető legtovább szolgálnának minket. Hogy járhatunk a legjobban, és mit érdemes tudni a garanciáról?

Létezik örökre szóló?

A jó nevű kereskedők hagyományosan garanciát vállaltak arra, hogy magas minőségű árut kínálnak, hogy a vevők bizalmát elnyerjék. A legkomolyabb ilyen típusú biztosíték az életre szóló garancia, amit általában borsos áron kapunk meg. Ez azt jelenti, hogy évtizedek múltán is visszavihatjük az adott terméket – erre csak a legnevesebb gyártók vállalkoznak.

Hogy pár példát mondjunk, vannak kézműves karóra készítők, akik ‘örökre’ gyártanak. Életünk végéig visszavihetjük az órát, bármi hibát tapasztalunk, ha pedig végképp nem működik a szerkezet, kicserélik.

Mondjuk óránál, bőröndnél, táskánál, kiegészítőnél még érthető, ám még komoly igénybevételnek kitett ruházati termékek esetén is létezik ilyen garanciapolitika.

Az egyik legismertebb bakancs gyártó egy életen át gondoskodik a lábbelikről, amit tőle vettünk.

Miért vállalják ezt fel ezek a cégek? Mert ezzel garanciát vállalnak a minőségre, és arra, hogy csak a legjobbat nyújtják, ez pedig első osztályú imázst biztosít nekik.

Hány évig érvényes most a garancia?

A Európai Uniós törvények – illetve a Fogyasztóvédelmi Hatóság – két évig biztosítják, hogy meghibásodás esetén egy terméket visszavihessünk a kereskedőhöz. Egy év a kötelező jótállás, az általános szavatossági idő plusz egy év, amikor már a kereskedő feltételekhez kötheti a javítást vagy cserét, például bizonyítanunk kell, hogy a hibát nem mi okoztuk. Az eladó fél vállalhat akár 3-5 évet is arra, amit eladott nekünk.

Kevesen tudják, hogy például a lakásfelújítás, építkezés során végzett munkákra is vonatkozik a kötelező garancia, és nemcsak akkor, ha ezt megbeszéljük, szerződésben lefektetjük a kivitelezővel.

Nem mindig akkor indul el a jótállás ideje, amikor megvesszük és kifizetjük az adott terméket, például egy gázrezsó lapnál, amit beépítenek a konyhánkba, a beüzemeléstől ketyeg az óra.

Lehet-e hosszabb a jótállás?

Gyakran szeretnénk ennél jóval hosszabb ideig használni, amit megvettünk, főleg ha komoly összeget fizettünk ki érte, vagy nagyon lényeges például a munkánk szempontjából. Egy minőségi kamera vagy csúcskategóriás hangfal esetén a két év nem kimondottan hosszú idő, ennél jóval többet fektettünk bele az adott árucikkbe.

A pluszban vásárolható biztosítás a megoldás ezekre a helyzetekre, de ezzel megvédhetjük magunkat a lopás okozta kártól is. A tabletekre, mobilokra és minden olyan eszközre, amit gyakran magunkkal viszünk – kamera, vaku, GPS és még sok más – érdemes kiegészíteni a biztosítást ez utóbbi védelemmel.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva