2019.10.04. 14:00
Hároméjszakás célpont a nyári Balaton
Csaknem negyven százalékkal nőtt öt év alatt a balatoni szállásfoglalások száma, az átlagárak pedig egyetlen év alatt tíz százalékkal emelkedtek.

A tavalyihoz képest az idén nyáron átlagosan 10 százalékkal magasabb áron lehetett szállást foglalni a Balaton környéki településeken, ahol az utóbbi öt évben folyamatosan emelkedett a foglalások száma. A legnagyobb hazai szállásközvetítő portál, a Szallas.hu Világgazdaság számára kigyűjtött adatsorából kitűnik, hogy a főszezonban – az iskolai évzáróktól egészen a szeptember 10–15-ig is kitartó időszakban – 2018 hasonló időszakához képest a foglalások száma csaknem 15 százalékkal emelkedett, 2015-höz képest pedig majdnem 40 százalékos a növekedés. A szezonális hatásoktól megtisztított adatok szerint főszezonban a vendégszám csak csekély mértékben gyarapodott, így a forgalom növekedését főként a szálláshelyek szezonális áremelése okozta – közölte a Szallas.hu PR-menedzsere, Kelemen Lili.

Fotó: hivatalos sajtófotó

A legnépszerűbb szállástípus továbbra is az apartman és a vendégház – írja a vg.hu. Apartmanban száll meg a vendégek több mint egyharmada, nem véletlenül, hiszen ott már 1750 forintért is kínálnak egy éjszakára szállást, a főszezoni, személyenként számított átlagár azonban ebben a szállástípusban már kis híján 27 ezer forint volt az idén. Vendégházban még olcsóbban lehet megszállni, helyenként akár már 1400 forintért egy főnek egy éjszakára, az átlagos foglalási ár ebben a kategóriában 12,8 ezer forint volt. A Balatonnál az idén nyáron 1,2 ezer és 44,5 ezer forint közötti áron lehetett egy éjszakára szállást foglalni.

Egy nyaraló átlagosan 3,05 napot töltött el a tó partján, a foglalás 3,25 főre szólt, a balatoni szálláshelyekre az idén nyárra beérkezett átlagos foglalási érték pedig 81,3 ezer forintot tett ki. A foglaláskor a SZÉP-kártyás fizetési módot megjelölő vendégek kiemelkedően sokat szántak balatoni nyaralásra, ők átlagosan 123,3 ezer forintot költöttek el a szálláshelyeken. Rendszerint Siófok és Balatonfüred szálláshelyei fogynak el a leghamarabb. A balatoni régió népszerűségi listáján – a január–áprilisban beérkezett foglalások alapján – az említett két várost Hévíz, Balatonlelle, Zamárdi, Keszthely, Balatonboglár, Balatonföldvár, Balatonalmádi követi, míg a tizedik helyen Veszprém áll.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva