A simogató napsugár fontos, hiszen nem csak jó közérzetet biztosít, de a D-vitamin termelésében is komoly szerepet kap. Az UVA sugarak azonban a bőr mélyebb rétegeibe hatolva károsíthatják a bőrt, mivel szaporítják a szabadgyököket. A sugárzásnak köszönhetően a bőr veszít rugalmasságából és megjelenhetnek a ráncok.
Mielőtt beköszönt a tomboló nyár, az étkezéssel is érdemes felkészíteni a testünket a nagy melegre. Nagyon fontos az is, hogy a szervezet hozzájusson a megfelelő antioxidánsokhoz.
Együnk sok narancssárga zöldséget és gyümölcsöt
Minden nap kapjon helyet az étkezésünkben, ha szezonja van: fél sárgadinnye vagy néhány szem sárgabarack csodát tesz a szervezetünkkel. A salátába – ha tehetjük mindig kerüljön sárgarépa -, hiszen a benne található béta-karotin kitűnően védi a bőrt a leégéstől. Igyunk minél több friss narancslevet, és részesítsük előnyben a kiwit, a sötétzöld brokkolit és az epret is. Mindegyiknek magas C-vitamin tartalma.
A bőr védelme vitaminokkal és táplálékkiegészítőkkel
Ezek a leghasznosabb vitaminok és táplálékkiegészítők a bőr védelme érdekében: C és E-vitamin, béta-karotin, szelén, Q10 ko-enzim.
– A koronavírus-járvány miatt idén nagyon sokan hosszú hetekig alig mentek szabad levegőre, kevesebb napfény érte a bőrüket, így nincsenek felkészülve a napozásra, hamarabb leéghetnek, ami növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát – hangsúlyozta 2020 tavaszán a szakember. Ez az állítás azonban 2021-ben is helytálló.
A bőrápolás szabályai, ha a ráncokkal harcolunk
A napozás az egyik legkellemesebb időtöltés nyáron, azonban azt is tudjuk, hogy nem veszélytelen. Kiszárad a bőr, ezért csökkennek a kollagén rostok. Ilyenkor nem esztétikusan barnák leszünk, hanem ráncosak. Éppen ezért hasznos lehet felkészülni a nyárra, főként a bőr felépítéséért felelős Omega-3 pótlásával. A ligetszépe- és a lenolaj táplálékkiegészítőként is remekül hatnak, de kívülről a bőrbe masszírozva is megakadályozzák annak korai ráncosodását.
Még több tipp, ha szeretnéd megfelelően felkészíteni a bőröd a nyárra!
Igyunk minél több folyadékot, de nem mindegy, hogy mit
Kánikula idején különösen nagy figyelmet kell szentelni a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztásra. A fokozott izzadással járó nyári programok (napozás, kirándulás, sport) növelik a szervezet folyadék- és ásványianyag-szükségletét. A hőségben nagyon oda kell figyelni, hogy minimum napi másfél-két liter folyadékot, ha lehet vizet igyunk. A gyümölcs- és zöldséglevek emellett az elvesztett vitaminokat, energiát és szénhidrátot is segítenek pótolni.
A szomjúságunkat soha ne alkoholos, koffeintartalmú, vagy cukrozott italok fogyasztásával csillapítsuk. Ezek az italok épp ellenkezőleg hatnak, vagyis felgyorsítják a folyadékvesztést a szervezetünkben.
Szeretnéd mozgással, táplálkozással, még tudatosabban alakítani a tested és a szervezeted?
Itt keresgélj, s fogyj le gyorsan tippjeinkkel!
A legjobb hűsítő gyümölcsök a citrusfélék
A nyári melegben mindenkinek jólesik egy nagy pohár citromos víz. Bármilyen csábító is a hőségben kerüljük a jeges italok fogyasztását! Hiszen a túlhűtött italok azon kívül, hogy nem tesznek jót a toroknak, beindítják a szervezet energia termelését és még jobban izzadni kezdünk a jeges folyadéktól. A nyári étkezések során együnk minél több magas víztartalmú zöldséget és gyümölcsöt. Ilyen többek között az uborka, görögdinnye, alma, kivi vagy a zöld saláták. A joghurt is kiválóan alkalmas folyadékpótlásra, de csakis a natúr változta. Az ízesített joghurtok többnyire túl édesek, megkötik a vizet.
Nyári vízhiányos tünetek: fejfájás, szédülés, koncentráció hiány, hirtelen homályos látás.
Tipp az izzadás ellen
A nagy izzadásra legjobb a zsálya tea. Ezt fogyaszthatjuk langyosan, vagy hűtve, de akár fürdőt is készíthetünk belőle.
Forrás: dietaesfitnesz.hu
Nyitókép: Freepik