Szaniszló Hajnalka | 2020.05.10. 14:00
Így készítsd fel a bőröd a nyárra és védd káros hatásoktól
Újra nyit az élet, nyáron strandolhatunk. Már most érdemes felkészíteni az arcbőrünket/bőrünket a napsugarakra. A tavaszi bőrszépítés során élettel tölthetjük meg a már hetek óta a maszk alatt szunyókáló bőrünket. Tippek és hasznos tanácsok Kovács Regina bőrápolási tanácsadó - kozmetikus segítségével.

– Májusban kezdődik hivatalosan az UV-sugárzás mérésének időszaka, mit jelent ez a bőrünk szempontjából?
– A május tökéletes ahhoz, hogy áttekintsük a bőrápolási szokásainkat. Nézzük meg, hogy a nappali arckrémünk, vagy BB krémünk tartalmaz-e fényvédőt, de ellenőrizzük azt is, hogy a tavaly vásárolt naptejnek, ha maradt belőle, nem járt-e le a szavatossága. Szerezzük be az idei szezonra is a család fényvédőjét.

– Hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb fényvédelmet biztosító bőrápolási termékeket annak érdekében, hogy felkészülten fogadjuk az első nyári napsugarakat?
– A készítményeken az UVA és UVB védelem mértékét és nézzük meg. Az SPF érték azt mutatja (Sun Protection Factor), hogy mennyire véd a fényvédő az UVB sugarak, illetve a napégés ellen. Például egy SPF 30-as fényvédő a napsugarak 96 százalékát kiszűri. A készítményeken az IPD/PPD/PA jelzések a bőröregedést okozó UVA elleni védelmet jelölik. Natúr készítményekben ezt a védelmet főként antioxidánsokkal érik el, amik UV fénytől függetlenül is jót tesznek a bőrnek és stabilizálják a fényvédők hatását.

Olvasói fotó: Valentin Eszter

– Bár most még gyakran borongós az idő, ilyenkor is érdemes védeni a bőr az UV sugárzástól?
Kevesen tudják, hogy borult idő esetén az UV-B sugárzás erőssége meghaladja a derült ég esetén mérhető sugárzásmennyiséget. A bőröregedésért felelős UV-A sugaraknak pedig a felhőtakaró sem jelent akadályt. Így a védelemre valójában egész évben érdemes odafigyelni, még borús időben is.

– Hogyan segíthetünk a bőrünk védekezőképességén természetes módon?
– Kevés szó esik róla, de antioxidánsokkal növelhetjük a bőrünk természetes védekezőképességét is. Jó döntés, ha olyan kozmetikumokat választunk a napi bőrápoláshoz, amelyek tartalmaznak ilyen hatóanyagokat is. Például C és E-vitamin, béta-karotin, likopin, valamint zöld tea, és vörösszőlő-kivonat, ferulinsav vagy a Q10.

– Mire figyeljünk a fényvédők használata során?
– A leggyakoribb hiba, hogy nem használnak belőlük eleget, és nem kenik újra. A megfelelő fényvédelem érdekében a napvédő készítményekből testtájanként egy teáskanálnyi (2mg/cm2), vagy egy, ötforintosnyi mennyiséget kell használni. Próbáljuk ki, nagyon tanulságos lehet, amikor először megpillantjuk az ajánlott mennyiséget. 2-3 óránként meg kell ismételni a műveletet.

– Életkor tekintetében vannak veszélyeztetettebbek az UV sugárzás szempontjából? Esetleg nők és férfiak bőre között ebből a szempontból van különbség?
– A fejlődésben lévő szervezet sokkal érzékenyebb. A gyermekek szívesen tartózkodnak a szabadban ezért történhet meg, hogy az UV sugárzás százaléka 18 éves koruk előtt éri őket. Figyeljünk rá, hogy kétéves kor alatt ne tegyük ki a piciket közvetlen napsugárzásnak, különösen a 11-15 óra közötti időszakban. Használjunk a bőrükön fizikai fényvédő készítményeket, illetve kifejezetten kisgyermekeknek készült termékeket. Férfiak és nők bőre között ebből a szempontból nem teszünk különbséget.

Így sminkelj a strandon, hogy egészséges maradjon a bőröd. További tippek a link alatt!

– A magas fényvédelem nem fogja gátolni a D-vitamin termelődését a szervezetben?
– Több okból sem kell emiatt aggódni. Nincs 100 százalékos hatású fényvédő készítmény, vagyis a bőrünket védelem mellett is éri UVB sugárzás a D-vitamin előállításához. Ezen kívül a D-vitamint “készen” is bevisszük az étkezésünkkel: tojássárgájával vagy májjal is. A jelenlegi helyzetben pedig egyébként is azt javasolják az orvosok, hogy érdemes pótolni a D-vitamint.

 

 

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva