Aratás és szárítás
Levendulát szép időben, a harmat felszáradása után szedjünk. Csokorhoz a maximum harmadrészben kinyílt virágokat 20-30 cm-es szárral, a fás rész felett 2-3 ujjnyival vágjuk le, és összekötve lógassuk fel szellős helyen. Jó, ha tudjuk, hogy tűző napon a csokor kifakul és veszít az illatából!
Relaxáló kádfürdő
Forrázzunk le 100 g levendulavirágot 2 l vízzel, hagyjuk állni, majd szűrjük le, és öntsük a fürdővízhez. Nyugtató hatású, serkenti a vérkeringést és enyhíti a bőrpanaszokat is.
Levendula a konyhában
Fűszer gyanánt csak mértékkel adagoljuk, és ne tegyük ki hosszas hőkezelésnek, mert megkeseríti az ételt. Jól társítható mediterrán fűszernövényekkel. Virágával sót, cukrot, mézet, baracklekvárt, desszerteket ízesíthetünk.
Limonádé
Dobjunk 15 g levendulavirágot 500 ml forrásban levő vízbe. Gyöngyözve főzzük 1-2 percig, majd lefedve hagyjuk állni 10 percig. Szűrjük le, édesítsük cukorral, öntsük fel 1,2 l hideg vízzel, és kínáljuk citromkarikával, jégkockával.
Forrás: lakaskultura.hu
Nyitókép: Pesthy Márton / Napló