Török Zsuzsa / lakaskultura.hu | 2020.06.07. 19:59
Hasznos tippek a levendula felhasználására
Ha június, akkor levendula! A nyár legnépszerűbb gyógynövénye nem csak a kertünk mutatós és illatos dísze lehet, virágát, szárát és leveleit számtalan módon használhatjuk fel a háztartásban is.

Aratás és szárítás
Levendulát szép időben, a harmat felszáradása után szedjünk. Csokorhoz a maximum harmadrészben kinyílt virágokat 20-30 cm-es szárral, a fás rész felett 2-3 ujjnyival vágjuk le, és összekötve lógassuk fel szellős helyen. Jó, ha tudjuk, hogy tűző napon a csokor kifakul és veszít az illatából!

Gyere el! Hagyd, hogy a kíváncsiságod a hegybe vezessen! Csodaszép kilátás és egy varázslatos levendulamező vár rád!

Relaxáló kádfürdő
Forrázzunk le 100 g levendulavirágot 2 l vízzel, hagyjuk állni, majd szűrjük le, és öntsük a fürdővízhez. Nyugtató hatású, serkenti a vérkeringést és enyhíti a bőrpanaszokat is.

Fotó: Krausz Andrea

Levendula a konyhában
Fűszer gyanánt csak mértékkel adagoljuk, és ne tegyük ki hosszas hőkezelésnek, mert megkeseríti az ételt. Jól társítható mediterrán fűszernövényekkel. Virágával sót, cukrot, mézet, baracklekvárt, desszerteket ízesíthetünk.

Lehet szedni a félsziget ikonikus növényét, a levendulát, és meg lehet látogatni majd az apátsági majort is, de idén a veszélyhelyzet miatt visszafogottabbak lesznek a Levendula Hetek programjai június 13. és 28. között.

Limonádé
Dobjunk 15 g levendulavirágot 500 ml forrásban levő vízbe. Gyöngyözve főzzük 1-2 percig, majd lefedve hagyjuk állni 10 percig. Szűrjük le, édesítsük cukorral, öntsük fel 1,2 l hideg vízzel, és kínáljuk citromkarikával, jégkockával.

Forrás: lakaskultura.hu
Nyitókép: Pesthy Márton / Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva