likeBalaton.hu | 2022.10.31. 18:00
Hátborzongató lények árasztották el a balatoni programokat
Volt olyan halloween esemény, ahol a kerékpáros turizmust is népszerűsítették, aki jelmezben és biciklivel jött el a fesztiválra, az jutalmat is kapott. Máshol boszorkányiskolát nyitottak gyerekeknek, több helyen pedig a környékbeli erdőkbe tehettek kirándulást a családok. Itt szellemekre vagy Füred Kapitány, a balatoni mesehős kincseire vadászhattak a gyerekek.

– Korábban október utolsó napjához közeledve a Balaton környékén élő lakosság két táborra oszlott: voltak, akik tökfaragással és rémisztő díszekkel színesítették már akkor is otthonukat. Ugyanakkor voltak, akik a különböző közösségi fórumokon tiltakoztak: “A halloween csak egy amerikai bohóckodás. Nem kellene a gyerekeket és a felnőtt turistákat ilyen rendezvényekre hívni a Balatonra.” – írták több blog és közösségi média bejegyzésben. Ma már nem igazán érdemes ezeken az ünnepeken vitázni, hiszen minden eseménynek megvan a maga helye az életben, földrajzi hovatartozás nélkül is. Ráadásul ezek az ünnepek nem egy napra esnek. Egyszóval nincs értelme a vitának. A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, bár mára már az egész világon elterjedt a divatja. Magyarországon is így történt és az egyébként szomorúságra okot adó ünnep a Mindenszentek és a Halottak napját megelőző nap bulizós és játékos hangulatú szokásává vált – nyilatkozta lapunknak Varga Dorina, rendezvényszervező.

Ma már a Balatonnál békésen megfér egymás mellett a három jeles nap. Sőt, a helloween akciók már komoly turisztikai eseménnyé váltak. Ezek közül kiemelkedik a siófoki tökfaragó verseny, amelyben a település szinte minden iskolája részt vett. Hasonlóan jól sikerült a balatonszárszói verseny, ahol a régió legjobb tökös süteményét keresték. Az egyik legnagyobb sikert a

– Borzongás fesztivál aratta, amelyet a Balatatonfűzfő-Litér Turisztikai Egyesület szervezett. Itt mintegy négyezer ember vett részt az eseményen. Fűzfőn a táncoló boszorkányok, szörnyek, zombik, Drakulák, tűzzsonglőrök, szórakoztatták a közönséget. A kiváló szervezésnek köszönhetően kisvonatokkal hozták a városba a szomszéd települések lakóit, hogy önfeledten szórakozhassanak. Sokan jelmezben, de kerékpárral jöttek a fesztiválra. Őket a Nyitott Balaton akció egy foodtruckból ajándékozta meg azért, mert ősszel is használják biciklijüket. Nekik külön kerékpáros menüt készítettek, amelyhez ajándék is járt – tette hozzá Éskovács Péter, az akció egyik ötletgazdája.

 

Bringával sok jó helyre el lehet még jutni

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke mindezekhez hozzátette, akik nem tudtak eljönni ezen a hétvégén a Balatonra, azoknak sem kell aggódniuk. Kerékpárjukat elővehetik még az elkövetkezendő hetekben. Több tucat helyen szerveznek olyan kulináris fesztivált, ahová érdemes lehet kerékpárral is elindulni. Ilyen például az alsóörsi Kolbászsütő Fesztivál (november 5., a Tihanyi Gardafesztivál (november 04-06.) és Keszthelyen tartják a Szent Márton-napi lámpás felvonulást (november 11.) valamennyi eseményre több ezer embert várnak. Jó idő esetén sokan jönnek majd kerékpárral is. Fekete Tamás szerint a kerékpáros turizmus fellendüléséhez nagymértékben hozzájárul, hogy idei ősz elején átadták a fővárost a Balatonnal összekötő kerékpáros út legújabb, Székesfehérvár és Balatonakarattya közti szakaszát, így Budapesttől egészen a Balaton partjáig el lehet jutni kerékpárral a több mint száz kilométer hosszú útszakaszon.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva