Bólyi Alexandra | 2018.11.12. 12:00
Herceg: Minden szédítő ütemben halad
Herceg Dávid youtube előadó, zenéje, klipjei sokszor a 10 milliós nézettséget meghaladják. Különleges fiatalember, akinek fontos a hit. Dalain keresztül szeretné elérni azokat a fiatalokat, akik még hisznek az igazi értékekben, és igényük van a jobb, tartalmasabb életre.

– Vannak gyerekkori emlékeid balatoni nyaralásról?
Nem igazán, mert nyolcan vagyunk testvérek, így a családnak nem adatott meg, hogy elmenjünk nyaralni, de iskolás koromban az osztállyal vagy a gyülekezettel már eljutottam táborba. A magyar tengerről nekem egy szó jut eszembe: a szabadság. Gyerekként fantasztikus élmények, strandolás, barátok, iskolai szünet, felnőttként pedig a pihenés, a kikapcsolódás, a munkából való kiszakadás érzése köthető a Balatonhoz. Nyáron elmentünk hajózni, ami felejthetetlen élmény volt, nagyon jól éreztem magam. Sok a fesztivál, a koncert a parton, jó lehet ott zenélni, a közönségnek is más az életérzése. Már vannak megkeresések, hogy jövőre nekem is lesz lehetőségem megtapasztalni ezt az élményt.

– Hova szoktál menni nyaralni?
Imádom a vizet és a tengert. Többször voltunk Horvátországban, ami gyönyörű, legutóbb Mallorcára utaztunk, ami szintén csodálatos hely. Szeretek a tengerparton napozni, kifeküdni, hallgatni a víz morajlását, ez számomra az igazi kikapcsolódás. Reggel nagyszerű érzés a természet hangjára ébredni és nem a város zajára, ilyenkor úgy érzem, hogy örökre itt tudnék élni.

– Kipróbálod ilyenkor a vízi sportokat is?
Hajózni szeretek, ott érzem biztonságba magam. Más sportok nem állnak közel hozzám, mert tartok a magasságtól és a tenger mélysége is ijesztő számomra.

 

– Mint youtube előadó hatalmas nézettséget érnek el a klipjeid, zenéid. A hasonló zenei műfaj is kinőtte már magát a klubok nyújtotta lehetőségekből, hiszen arénát lehet megtölteni ezzel a stílussal. Mennyire inspirál téged, hogy ennyien hallgatják a zenédet?
Természetesen hatalmas inspiráció, és mindig keresem az újdonságokat és a lehetőségeket. 2016-ban stílust váltottam, addig inkább populárisabb, rádió barát dalokat készítettem, de az igazi áttörést nem éreztem, tudtam váltásra van szükség. Mivel a latin világ közel áll hozzám, főképp a reggaeton stílus – ez a műfaj nagyon népszerű világszerte, hogy csak a Despasitot említsem –, elkészítettem az első, ebben a stílusban készült dalomat a Corazont, amit spanyolul énekeltem. Meghívtam egy népszerű underground és hiphop műfajból ismert előadót Essemmet, aki az egyik legnépszerűbb rapper a fiatalok körében. Így együtt sikerült egy olyan hangulatú dalt készíteni ami nagyon sikeres lett, több mint 2,5 millió nézettséget hozott. Innentől kezdve kezd a pályafutásom felfelé ívelni, azóta már több sikeres szám is elkészült, amelyek nézettsége túlszárnyal a kezdeti sikereken.

– Nem lenne könnyebb a hagyományos módon karriert építeni, és valamelyik kiadó égisze alatt működni?
Amióta a youtube létezik, a zenében is teljesen átalakult a trend. Nekünk nem kell megfelelni rádióknak, kiadóknak, sokkal szabadabban eldönthetjük, hogy mit szeretnénk játszani. Velem is előfordult, hogy amikor kiadóhoz tartoztam, állandóan figyelnem kellett, hogy meg kell felelni az elvárásoknak, olyan dalt kell készíteni, amit játszanak a rádiók. Ez nagyon lekorlátozott, és nem is úgy sikerültek a dalok, ahogy azt szerettem volna. A youtube megjelenés ad egy olyasfajta szabadságot, hogy önmagam tudok lenni, és rögtön látszik a teljesítmény, hiszen a nézettségi adatok jól mutatják, hogy bejön-e a közönségnek az adott produkció vagy nem tetszik nekik. Ez nagyon kiszámíthatatlan, nem lehet soha előre tudni az eredményt, amikor elkészítünk egy zenét. Úgy tapasztalom, hogy most már a kiadók is figyelik ezeket az előadókat és a lehetőségeket, hiszen a világ változik, minden szédítő ütemben fejlődik.

– De mivel így felgyorsult, az értékek is mintha elvesznének.
Sajnos sokszor észreveszem, hogy a fiatalok a rossz dolgokért rajonganak, ezen szoktam magamban filozofálni, hogy lehetne ezt megfordítani, és a jó út felé terelni őket. Folyamatosan tapasztalom a változást, és az látom, hogy egyre rosszabb, nem tudom, hova fog ez vezetni. Azt gondolom, hogy a zenén keresztül könnyebb elérni az embereket és talán célirányosabban lehet közvetíteni a jó dolgokat, értékes gondolatokat. Az általam képviselt reggaeton stílus a bulizós, vidám, táncos, igazi vérpezsdítő zene, de én nem csak ez vagyok, hanem egy komoly fiatalember is, aki szeretne példamutató életet élni, és minta lenni a fiatalok számára.

– Annyira lelkesen beszélsz a jövőről és a zenéről mintha mindig erre a pályára készültél volna, pedig teológiát tanultál, ami azért távol esik a zene világától.
Már kiskorom óta éreztem azt a fajta késztetés, hogy több legyek. Gyerekként arról álmodoztam, hogy színész leszek, vagy valamilyen előadó, mert azt akartam, hogy megismerjenek az emberek. Azt éreztem, hogy több vagyok annál, hogy egy „átlagos” életet élő ember legyen belőlem. Vidéken nincs munkalehetőség, jobbára csak gyárban lehet elhelyezkedni, vagy közmunkában, nekem ehhez képest sokkal többre volt igényem. Azért is mentem továbbtanulni, pedig nálunk romáknál már az nagy dolog, ha valakinek érettségije van. Éreztem, hogy többre kell vinnem, mert azt a célt tűztem ki magamnak, hogy legyen egy olyan az életem, amire fel lehet nézni. Ez még egy hosszabb folyamat, de haladok, szeretném elérni, hogy odafigyeljenek rám a fiatalok is, hogy hatást tudjak gyakorolni rájuk. Az a fő célom, hogy a fiatalok vagy akár a romák felé is tudjak szólni.

– Ez már amolyan küldetéstudat.
Már fiatalon is más voltam, mint a többiek. Nem diszkóba, hanem inkább helyi gyülekezetekbe jártam, mert ezt tartottam fontosnak. Mindig volt bennem kettősség. Kevesen hittek bennem, a testvéreim is azt várták tőlem, hogy végezzem el a teológiát és tanítsak. Nem vetettem el végleg ezt a gondolatot sem, de most azt érzem, hogy a zenén keresztül több emberhez tudom eljuttatni az üzeneteimet, bár tagadhatatlan, hogy nagyobb a felelősség is. Egy új lehetőséget adott a facebook és az instagram. Sokszor teszek ki bibliai idézetek, vagy amikor látok valahol egy jó gondolatot, ami rám is hatással van, azokat megosztom, mert több ezrek látják az instasztorijaimat, és nem lehet tudni, hogy kihez ér el, kinek lesz áldás az az egy mondat.

– Van példaképed?
Láttam Elvis Presleyről szóló dokumentumfilmet, és nagyon magaménak éreztem az életét, hiszen ő is vallásos volt, és az egész élete az útkeresésről szólt. Két különböző világ játszódott le benne is. Azt nyilatkozta, hogy lehet, nem is énekelni kellett volna, hanem prédikálni. Esténként elvonult a szobájába, és egy Istenhez szóló könyörgő imát játszott a zongorán. Ez a történet megfogott engem. Ha ilyen dolgokat hallok és látok, ami ennyire közel áll hozzám, az mindig hatalmas erővel tölt fel még a nehéz időkben is.

– Most készül egy új klip, mikor láthatják a követőid?
Gitanoval és HRflow-val forgatunk egy közös dalt, amely igazi vérpezsdítő latin dal lesz, ez november 16-ától látható a YouTube-on. Közben elkezdtem dolgozni egy szlovák előadóval, Kalival, ami remélem szintén sikeres lesz, és az új dalok nem csak a fiataloknak tetszik majd, hanem a közös munkával erősödik a magyar-szlovák kapcsolat is. Ezenkívül van egy új menedzsment mellettem, akikkel remélem szintén sikeres lesz a közös munka. Tervekben és lehetőségekben szerencsére nincs hiány, nekem más dolgom sincs, mint megvalósítani az álmaimat.

Szöveg: Bólyi Alexandra
Fotók: Herceg facebook, instagram

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva