likeBalaton.hu | 2021.10.30. 16:00
Hétfőtől jobban kell figyelniük a hajósoknak, pecásoknak a Balatonon
Vasárnap véget ér a tavi viharjelzési szezon.

Vasárnap véget ér a tavi viharjelzési szezon – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kiemelték, a szolgálat egyik legfontosabb feladata az állampolgárok élet- és vagyonvédelmét szolgáló veszélyjelző rendszerek fenntartása, üzemeltetése, ezek egyike a Balatont, a Velencei-tavat és a Tisza-tavat magában foglaló tavi viharjelzés.

Fotó: Krausz Andrea

 

A vihar-előrejelző szolgálatot – amelyben a viharjelzést és a riasztást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelző rendszere biztosítja – április 1-jétől október 31-ig működtetik.

Az idei viharjelzési szezon első hat hónapjában a Balaton keleti medencéje az átlagosnál kissé szelesebb, míg a középső és a nyugati medence gyengébben szeles volt. A Balatont és térségét nyolc erős (legalább 90 kilométer/órás szélsebességű) vihar érte el.

Vihar Siófokon Fotó: Krausz Andrea

Szeptember és október kivételével minden hónapban volt ilyen erejű vihar; áprilisban kettő, augusztusban három alkalommal is.

A szezon legerősebb vihara június 23-án csapott le: ekkor egy úgynevezett szupercellás zivatar környezetében Balatonmáriánál 112 kilométer/órás volt a legerősebb szélsebesség.

Olvasói fotó: Léder Anita

A Balatonnál az idei szezonban több mint 100 órával hosszabb ideig volt érvényben elsőfokú viharjelzés az előző évhez képest.

A másodfokú viharjelzések időtartama viszont mintegy 150 órával csökkent. Így ez utóbbi fenntartási idő kevéssel 500 óra alatt maradt, ami az eddigi legalacsonyabb érték a héthónapos viharjelzési szezon bevezetése óta.

Összesítve: a Balatonnál kevesebb mint 1900 órában volt érvényben valamilyen fokú tavi viharjelzés, ebből a másodfokú viharjelzés aránya kevesebb mint 10 százalék volt. A Velencei-tónál 222 órányi másodfokú viharjelzést regisztráltak, ami 4,3 százalékos arány.

Kitértek arra is, hogy a szezon az átlagosnál hűvösebb hónapokkal indult, majd júniustól szeptemberig az átlagosnál melegebb időszak következett. A nyári hónapok középhőmérséklete Siófokon 23,4 Celsius-fok, Keszthelyen 21,8 fok volt, és a mérések szerint minden hónapban a Balatonnál és a Velencei-tónál is volt 35 fok körüli a levegő hőmérséklete.

Csapadék egyenetlen elosztásban hullott a félév során. A június például országosan a legszárazabb lett az 1901 óta vezetett mérések sorában.

Vihar előtti csend (Olvasói fotó: Tóth József)

Olvasói fotó: Tóth József

Nyitókép: olvasói fotó/Ács Tamás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva