borsonline.hu | 2021.06.03. 14:00
Hétvégén berobban a strandidő - elő a naptejekkel!
Hétvégére megérkezik a nyár: 25-28 fok várható, irány a Balaton, kezdődhet a strandszezon! A meteorológusok figyelmeztetnek is: riasztást adtak ki szombatra a magas UV-B sugárzás miatt. Mutatjuk, mit tegyél, hogy megvédd a bőröd napozáskor!

Ugyan a Balaton még hűvös, de a bátrabbak már hétvégén belemerészkednek, vagy ha nem, a partjára fürdőruhában biztosan. Az előrejelzések szerint itt a strandidő, egyre több strand nyitja meg kapuit a vendégek előtt!
Ha azt hiszi, hogy a bőre biztonságban van felhős időben, nagyon téved. Az UV-sugárzás akkor is rettenetesen kártékony, ráadásul szombatra riasztást adtak ki a magas UV-B sugár­zás miatt.

– A járvány miatt még kevesebbet voltunk eddig a szabadban, mint korábban ilyenkor, ezért a bőrünk még kevesebbet látott napot. Ráadásul a jó idő is igencsak elkerült eddig bennünket. Ezért szükséges még jobban odafigyelni most a napozásra, mert érzékenyebb lehet a bőrünk a szokásosnál. Azt tanácsolom, hogy a napi rutin része legyen reggel a fényvédő használata, arcra is. Akár süt a nap, akár nem. Még akkor is kenjük be magunkat, ha boltba megyünk! – tanácsolja Jakab Eszter bőrgyógyász, aki hozzátette: napi húsz perc napozás jót tesz, de kellő védelemmel.

Fotó: Freepik

Lenvászon kalap

Fontos, hogy nemcsak napozásnál éghetünk le, de akár az utcán is. Ezért a ruházatot is ennek megfelelően kell kiválasztani. Minél jobban fedje a testet, de nem mindegy, hogy milyen anyag. A könnyed lenvászon például remek választás, mert nem izzadunk bele, hagyja szellőzni a bőrt. Arra kell törekedni, hogy minél természetesebb legyen a ruha anyaga.
Fontos a széles karimájú kalap, hiszen bőrünk még idén nemigen látott napot. A hátrafordított baseballsapka ugyan nagyon divatos, de nem ajánlott, hiszen a fül és a tarkó vagy a homlok is leéghet.

Napszemüveg

Nem elhanyagolható a szem védelme. Tévhit, hogy a napszemüvegekben a sötét lencse jobban véd, ráadásul a túlzottan sötét lencse mögött a pupilla jobban kitágul, és még több ultraibolya-sugárzás jut a szembe. Fontos, hogy a minőséget helyezzük előtérbe a napszemüveg vásárlásakor, és ne a divat sze­rint válasszunk. A filléres, na­gyon olcsó vagy például piacon megvásárolható szemüveg általában nem rendelkezik megfelelő szűrőkkel, így még többet árthatunk vele.

50 faktor

A napozást a kora délelőtti vagy a késő délutáni órákban érdemes elkezdeni, amikor jóval alacsonyabb az UV-sugárzás. Ki­emelten kell ügyelniük arra, hogy prémium minőségű, magas, például 50 faktoros fényvédő krémeket használjanak. Az, hogy nyaraláskor viszünk ma­gunkkal fényvédő krémet, az teljesen természetes, de fontos akkor is, ha kilép otthonról, mert borús időben is ugyanúgy károsodhat a bőrünk az UV miatt.

– A hófehér bőrű, szeplős, világos hajú és szemű embereknek az 50-es faktorszám ajánlott.
– A normál bőrűeknek a 30-as faktorszámú termékkel érdemes kezdeni, majd amikor már van egy kis színük, jöhetnek a 10-15-ös faktorszámú készítmények.
– A kreol bő­rűeknek kezdetben is elég a 10-15-ös faktorszámú napozó.

A babákat is kenni kell

Különösen nagy gondot kell fordítani a gyermekek napon tartózkodására. A napsugárzás megpróbáltatást jelent a szemnek, főleg a legkisebbek számára. Szemlencséjük még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére, mint a felnőtteké. A gyerekeket már babakorukban el kell kezdeni kenni fényvédővel. Akkor is, ha csak a babakocsiban tologatjuk egy félórát a szabadban. Fontos, hogy adjunk rájuk kis sapkát, kalapot, hogy a fejüket ne érje napfény.

A kicsiknek bőrszíntől függetlenül, mindig magas, körülbelül 50-es faktorszámú készítményre van szükségük.

Felejtsd el a házi kencét

Ne kísérletezzünk házi praktikákkal leégéskor! Az első fokú napégésnél, amikor „csak” vörös a bőr, használjunk gyógyszertárakban kapható napozás utáni készítményt. Hólyagos bőrnél már inkább érdemes szakemberhez fordulni. A hólyagokat nem szabad kiszúrni, mert az fertőzés forrása lehet. Rövid, langyos tusolás belefér, de fürdés nem.

Forrás: borsonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva