Mihály Szilvia | 2019.03.31. 06:00
Hitek, tévhitek a termál- és gyógyfürdők higiéniájáról
A Balaton környéke bővelkedik meleg vizű termál- és gyógyfürdőkben, így rossz idő esetén is tudunk a közelben strandolni. Nézzük, mire figyeljünk, hogy elkerüljük a felfázást és a fertőzéseket.

Több tévhit kering a köztudatban arról, hogy a meleg vizű fürdőkben könnyebben kialakulhatnak fertőzések, mint a szabad vizeken. A szigorú ÁNTSZ szabályok és higiéniai előírások betartása minden termál- és gyógyfürdő üzemeltetőjére nézve kötelezőek, ha bárhol nem lenne megfelelő a víz minősége és tisztasága, a fürdő nem működhetne tovább.

A Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója, Cziráki László segít eloszlatni a fürdők higiéniájára vonatkozó tévhiteket.

Mi Zalakaroson kiemelt figyelmet szentelünk arra, hogy a fürdő tisztasága, a takarítás minősége kifogásolhatatlan legyen, hogy vendégeink tiszta, kulturált környezetben pihenhessenek. A nyitvatartás alatti folyamatos takarítás mellett zárás után mind a medencéket, mind a pihenőtereket is fertőtlenítjük.

Zalkaaros, fürdő, csúszda

Fotó: hellozalakaros.hu

– Többször hallani a fürdőkben, hogy „én inkább nem lépek bele a medence előtti lábfertőtlenítőbe, nehogy elkapjak valamit”.

A medencék vagy a medencetér előtti lábmosómedencék pont azt a célt szolgálják, hogy ez ne fordulhasson elő. Egyrészt védik a medence vizét a lábunkon levő szennyeződésektől, másrészt fertőtlenítik a belelépők lábait, így megakadályozva, hogy egy szennyeződés, esetleges fertőzés a vízbe kerüljön. Most már fizikailag is úgy alakítják ki ezeket a lábmosókat, hogy ne lehessen kikerülni, ebbe kötelező mindenkinek belelépni. Korábban többször próbáltak a lábmosón átugrani, ez egyrészt balesetveszélyes, másrészt nem szabályszerű.

– Ha érzékeny valakinek a bőre, nem kell félnie, hogy pirosodást, kiütést okoz, ha belelép ebbe a medencébe?

– Nem. Kíméletes és bőrbarát, de hatékony fertőtlenítőket használunk, mind a medence előtti lábmosóban, mind takarításkor, mind a medencék vizében.

– A gyerekmedencékben milyen fertőtlenítőt használnak?

– Nagyon kíméletes a gyerekvilág medencéinek fertőtlenítése, az itt használt anyag klórmentes, így sem bőrirritációt, sem szemgyulladást nem okoz a kicsiknél.

Fotó: zalakaros.hu

Nekünk nagyon fontos a családok, a nálunk fürdőzők biztonsága, a medencék vizét naponta többször ellenőrizzük, a mérések eredménye hosszú évek óta napi szinten rögzített és elérhető.

– A fürdőben a papucsviselés a fertőzések elkerülése miatt vagy biztonsági szempontból fontos?

Elsősorban biztonsági célból javasolt a papucs viselése a medencék között. Folyamatosan takarítjuk és mossuk fel napközben is a medencék közti területeket, próbálunk száraz járófelületet biztosítani, de óhatatlan, hogy nedves, csúszós marad a járólap. Ilyenkor jobb lassan, papucsban átsétálni egyik medencéből a másikba, hogy ne csússzunk el. Táblákon is jelezzük a csúszásveszélyt, és azt, hogy vegyünk fel papucsot.

– Mit tanácsol a vendégeknek a balesetek, fertőzések, rosszullétek megelőzésére?

Tartsuk be a fürdők kiírásait, figyelmeztetéseit, mind a fürdési idő, mind a fürdőben való kulturált viselkedést illetően. Utcai lábbeliben nem mehetünk be a fedett fürdőbe, használjuk a lábmosókat és a zuhanyzókat fürdés, szaunázás előtt.

Fotó: pixabay

A keszthelyi Várkert Klinikán bőrgyógyász és urológus szakorvos mondta el, mit tehetünk mi magunk, hogy megelőzzük a fertőzéseket, és melyek azok a tünetek, amikor orvoshoz kell fordulni.

– A melegvizű fürdőkben fürdés kockázatos, de néhány megelőző ténykedéssel biztonságosabbá tehető – mondta Dr. Szij Gábor bőrgyógyász főorvos.

A vizes fürdőruhát ne tartsuk hosszú ideig magunkon, lehetőség esetén váltó fürdőruhát vegyünk magunkra, ha előreláthatólag hosszabb ideig nem megyünk majd vissza a vízbe. A pihenőágyra, szauna ülésre mindig terítsünk törölközőt, ügyelve arra, hogy azonos oldal kerüljön a bőrünk irányába (színe, visszája), illetve arra is, hogy a törölköző, szauna lepedő egyik végét mindig ugyanazon testtájunk alá terítsük (ülőfelület, lábtartó).

– A papucsviselést ön is fontosnak tartja?

– Igen. A közlekedéskor és zuhanyozáskor használjunk lehetőleg nyitott papucsot. Zuhanyozás után a tálcából kilépéskor tartsuk a lábainkat és a papucsainkat a zuhany alá, folyóvízzel öblítsük le azokat. Öltözködéskor teljesen töröljük szárazra a lábainkat, lábujjaink közeit, és csak ezután vegyük fel a zoknit. Ugyanez történjen a hajlatokkal is a ruházat felvétele előtt.

Fotó: pixabay

Mielőtt a papucsokat elcsomagoljuk, tanácsos folyóvízzel lemosni azokat, otthon kicsomagolás után azokat szellős helyen meg kell szárítani az ismételt viselés előtt. Megelőzésre is alkalmas a cipők fertőtlenítése, alsónemű, zoknik kivasalása.

– Van olyan betegségtípus, ami esetén nagyobb a fürdőzés közbeni fertőzésveszély?

– Igen, a fenti teendők különösen javasoltak perifériás keringési betegségben szenvedők és cukorbetegek részére.

– Mit tegyünk, ha bőrünk, lábujjunk viszketni kezd?

Ha mégis jelentkezik lábujjak közti viszketés, hasznos lehet az ecetes (1/3 10%-os ecet, 2/3 víz) lábáztatás 15 percig, majd folyóvizes öblítés, szárazra törlés. Ilyenkor már fokozottan figyelni kell a családon belüli közös törölközőhasználat elkerülésére, a gyakori törölközőcserére, és legyen külön törölközőnk a testnek és a lábaknak.

– Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha fenti kezelés nem használ, vagy a lábkörmök gombásak (megvastagodtak, elszíneződtek) orvoshoz kell fordulni. Ha hidegrázás, láz kíséretében „lángnyelvszerű”, terjedő bőrpír jelentkezik, mielőbbi kezelés szükséges, mert az orbánc kezelés nélkül akár életveszélyes is lehet.

Fotó: pixabay

Dr. Paukovics Diána urológus szakorvos is kiemeli, hogy a parton ne vizes fürdőruhában legyünk, és lehetőség szerint minél hamarabb töröljük magunkat szárazra.

– Strandolás vagy wellness után sokan jelentkeznek az urológusnál vagy a háziorvosnál hólyaggyulladás panaszaival. Nők nagyobb számban érintettek. Ennek oka a női húgycső rövid volta, amelyen a kórokozók könnyebben a hólyagba jutnak. Gyakori, fájdalmas vizelési inger, erősebb szagú vizelet, csípő, égő érzés vizeléskor, alhasi fájdalom, esetleg véres vizelet is lehetnek a tünetek.

– Hogyan előzhetjük meg a hólyaggyulladást?

A fürdők használatakor javasolt az átlagosnál bővebb folyadékfogyasztás (napi 2-3 liter), illetve a rendszeres vizeletürítés. Egy-egy alkalommal ne töltsünk hosszabb időt a meleg vízben ülve. Mikor kijövünk a vízből, zuhanyozzunk le és cseréljük le a vizes fürdőruhát, törölközzünk szárazra. Ha lepihenünk valahol, terítsünk magunk alá törölközőt és papucsban sétáljunk. Ha hűvösebb a levegő a medence partján, viseljünk köntöst.

– Mit tehetünk, ha megtörtént a baj, és panaszaink vannak?

– Az első enyhe tünetek jelentkezésekor elég lehet a bő folyadék fogyasztás gyógynövényes készítményekkel kiegészítve pl. medveszőlő levél vagy tőzegáfonya. Ha erre 1-2 nap alatt nem javulnak, illetve szűnnek meg a panaszok, érdemes urológushoz fordulni. Amennyiben a panaszok véres vizelettel együtt jelentkeznek, mindenképpen fel kell keresni a szakorvost további kivizsgálás céljából. Ilyenkor ultrahang- és vizeletvizsgálat, illetve vizelettenyésztés szokott történni.

– Honnét tudjuk, hogy „csak” felfáztunk vagy súlyosabb a problémánk?

A hagyományosan felfázásnak nevezett megbetegedést is baktériumok okozzák. A leggyakoribb kórokozó az Escherichia coli nevű baktérium. Amennyiben láz, hidegrázás, hátfájás, hányás, rosszullét is jelentkezik, akkor vesemedence gyulladásra van gyanú, mely mindenképpen orvosi kezelést igényel. Ilyenkor megfelelő fajta és megfelelő ideig adott antibiotikus kezelés szükséges. A nem megfelelő ideig szedett antibiotikum a tünetek kiújulásához vezethet. Nagyon ellenálló és antibiotikus kezelésre nem reagáló baktériumok esetén vizelettenyésztés és célzott antibiotikus kezelés szükséges.

Fotó: pixabay

– Hogyan előzzük meg a fenti panaszokat?

– Megelőzésre jó lehet a tőzegáfonya készítmények használata és a bő folyadék fogyasztás. Ha már csíp a vizelet, és nem használnak a gyógynövénykivonatok, akkor antibiotikus kezelésre van szükség. Fontos, hogy amennyiben a kezelőorvos antibiotikumot ír fel, azt a megfelelő adagban és a megfelelő ideig szedjük.

Összegzésként azt mondhatjuk, ha betartjuk a fürdők által előírtakat és odafigyelünk a szakorvosok tanácsára, megelőzhetjük felfázást és a fertőzéseket.

A LikeBalaton tippjei:

1. Vigyünk magunkkal több fürdőruhát!

2. Legyen nálunk külön törölköző a fürdés utáni zuhanyzásra!

3. Mindig használjuk a lábmosó medencét!

4. Mindig zuhanyozzunk le fürdőzés előtt és után is!

5. Legyen egy külön fürdős papucsunk!

6. A strandtáskánkban legyen mindig külön tasak a vizes ruháknak!

7. Fürdőzés közben igyunk sok folyadékot, de kerüljük az alkoholos italokat!

8. Tartsuk be a fürdők előírásait!

9. Sérült bőrfelülettel, megfázás esetén ne menjünk fürdőbe!

Kiemelt kép: pixabay

Készítette: Mihály Szilva

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva