2019.11.24. 14:00
Hogy egy horgász se kerüljön pácba…
A cím talán könnyed, hisz az 1958-as nagysikerű francia vígjátékot, a Horgász a pácban-t idézi, ám a téma nagyon is komoly.

November van. Ködösek, párásak, hűvösek a napok. A strandokon színes plédek, matracok és strandjátékok helyett természetbe olvadó horgászsátrak és kempingszékek sorakoznak. A fürdőzők helyett most a horgászsport szerelmesei élvezik a halakban gazdag tavat, a természet szépségét és nyugalmát. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesületének cikke elsősorban nekik és hozzátartozóiknak szól.

Minden évben előfordulnak horgászbalesetek. Olyan balesetek, amelyek megelőzhetőek lettek volna. Ezért most újra szeretnénk felhívni a figyelmet néhány olyan egyszerű és könnyen betarthaó „szabályra”, amelyek segíthetnek elkerülni ezeket a helyzeteket.

Nem is szaporítanánk tovább a szót, térjünk a lényegre!

Olvasói fotó: Szabóné Timár Anita Beatrix

Mielőtt horgászni indulnál…

…minden esetben mondd el hozzátartozóidnak, hogy pontosan hova mész és mennyi ideig tervezed az ott-tartózkodást!

Miért fontos ez? Ha a család tudja, hogy pontosan merre horgászol, akkor egy esetleges baj esetén könnyen megtalálnak majd. Ha tudják, hogy kilenc óra körül haza kellett volna érned, ám ez mégsem történt meg, telefonon pedig nem vagy elérhető, akkor tudni fogják, merre keressenek! Ha a család nincs birtokában ezeknek az információknak, akkor sokkal hosszabb időt vesz igénybe míg megtalálnak, ennek következtében késik a segítségnyújtás is!

…töltsd fel mobiltelefonodat mielőtt elindulsz!

Ha nem töltöd fel a mobilodat, vagy esetleg otthon felejted, akkor nincs esélyed segélykérésre sem. Egy merülőfélben lévő telefon nem biztosíték, minden esetben töltsd fel (100%-ra) indulás előtt! Azt is vedd számításba, hogy a mobiltelefonok akkumulátora hideg időben gyorsabban merül! Mivel vízpartra indulsz, ezért gondoskodj arról is, hogy telefont vízhatlan tokba teddgy, ha vízbe ejtenéd akkor a tok megvédi a készüléket a beázástól.

…töltsd le mobiltelefonodra a BalatonHelp alkalmazást!

A BalatonHelp egy okostelefonra letölthető, ingyenes segélykérő alkalmazás. Amennyiben letöltöd a telefonodra, akkor baj esetén egyetlen gombnyomással elindíthatod a segélykérést és azzal a mentési folyamatot. Segélykérésedet követően a mentésirányítási központ pontos információt kap a tartózkodási helyedről (GPS koordináta), melynek ismeretében a mentőhajó és legénysége rövid időn belül – a keresésre fordított időt megspórolva – a helyszínre érkezik és megkezdi a segítségnyújtást. A pontos koordináták ismerete ködös időben, vagy rossz látási viszonyok között is segít, hogy a mentőcsapat ne csak „vakon tapogatózzon”, hanem gyorsan megtaláljanak.

Az applikáció letölthető:
https://apps.apple.com/hu/app/balatonhelp-vmsz/id757149529?ign-mpt=uo%3D4

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.codevision.balatonhelp

TÖLTSD LE MOST! ÉLETET MENTHET!

Forrás: m.vizimentok.hu
Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva