Keszey Ágnes | 2020.07.26. 10:00
Hogy ne történjen tragédia
Megrázó tény, de nem múlik el nyár vízibaleset nélkül. Ahhoz, hogy ne történjen tragédia, ismerni kell a vízben tartózkodás szabályait és magát a folyót, tavat is, ahol vagyunk. Ezeket az intelmeket folyamatosan ismétlik a strandüzemeltetők, s azok a szervezetek és hatóságok, amelyek biztonságunkért dolgoznak és a bajba jutottakon segítenek, életet mentenek.

Bár a statisztikai adatok alapján egyre csökken a vízibalesetek száma, de ne feledjük: minden szám egy-egy ember balesetét, halálát mutatja. Hogy ne történjenek tragédiák, mindenkinek ismernie kell a fürdőzés és a vízbe jutás és abban tartózkodás szabályait. A jövőbe mutató, s sok esetben életmentő tanácsok előtt tekintsünk vissza kicsit az elmúlt évekre.

Csökken a tragédiával végződő balesetek száma, de minden statisztikai adat egy ember halálát mutatja

Két éve arról írtunk , hogy míg 2017-ben év végig 24-en fulladtak a tóba, 2018-ban viszont jelentősen csökkent ez a szám: október végéig, a viharjelzési időszak zárásáig 7 áldozatról számoltak be. Tavaly nyolc ember vesztette életét a Balatonnál, köztük egy, aki úgy ugrott vízbe, hogy nem tudott úszni, többségük pedig hirtelen, vagy valamilyen betegség miatti rosszullét miatt.

Az idei szezon is követelt halálos áldozatot, a napokban Siófokon történt tragédia.

Vegyük komolyan a figyelmeztetéseket!

Évről évre elhangzanak a jó tanácsok, szórólapokon, tájékoztató kiadványokban és táblákon adnak útmutatást sokan és sok helyen a fürdőzőknek ahhoz, hogy gondtalan és baj nélküli legyen a balatoni nyaralás, pihenés. Így tesz a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság is, mely a a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságot működteti.

Az első és legfontosabb, hogy csak kijelölt fürdőhelyen lehet a vízbe menni, illetve ott, ahol ez nincs tiltva. Mindkét esetben ez táblákkal van jelölve. A kijelölt szakaszokat a parton 60×30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete figurát ábrázoló tábla jelzi. A kijelölt rész határának
A kijelölt fürdőhely határát jelző táblán kék mezőben fehér nyíllal és a távolság (méter, kilométer) feltüntetésével van a fürdőhely hossza jelölve. A 120 centiméternélmélyebb víz határát a tavakon „120 cm” feliratú tábla jelöli.

További tájékoztató adatokkal találkozhat a látogató a kijelölt fürdőhelyeken.
Ezeken információ található a víz minőségéről és annak megőrzésével kapcsolatos használati szabályokról, a levegő és a víz aktuális hőmérsékletéről, a víz mélységéről, a fürdő rendeltetésszerű használatával összefüggő kötelmekről, és az egyéb közérdekű információkról.

Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac illetve. más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék. A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy tilos fürdeni hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig. A horgászokat pedig figyelmeztetik, hogy a fürdőhelyek területén a fürdési szezonban horgászni nem szabad.

Gyerekek egyedül ne fürödjenek!

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentő őrséget kell állítania.

Olvasói fotó: Csoszó Gábor

Figyeljük a viharjelzést!

Az időjárásra is fontos figyelni. A tó körül 29 helyen állnak a viharjelző állomások. A viharjelző szolgálat április 1-től október 30-ig működik. Két fajta jelzés van. Az első fokú esetén percenként negyvenötször sárga fényjelzés villan fel. Ekkor a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni. Ha másodfokúra erősödik a riasztás, akkor percenként kilencvenszer villan fel a viharjelző. Ilyenkor tilos a fürdés a Balatonban.

Fotó: Krausz Andrea

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság további jó tanácsokat is ad a fürdőzni, úszni szándékozóknak:

– Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek.
– A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert az életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik, és ne hagyják el azt.
– A fürdés vagy vízi jármű használata előtt alkoholt ne fogyasszanak.
– Ne közvetlenül étkezés után menjenek a vízbe úszni, fürdeni.
– Felhevült testtel ne ugorjanak hirtelen a vízbe.
– Vízijárművön vagy felfújható fürdőeszközön, gumicsónakban, gumimatracon a vízterületen ne aludjanak el.
– Ismeretlen vízterületen óvatosan mérjék fel a meder jellemzőit, a vízmélységet a fürdés előtt.” – sorolta az óvintézkedéseket a rendőrség szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében.
– Ne rohanjunk tehát gyorsan és meggondolatlanul a vízbe!

Még ha úgy is gondoljuk, hogy ismerjük a Balatont, akkor is szánjunk rá kis időt, hogy megnézzük a fürdőhelyi táblákat és elolvassuk a szabályzatokat és tanácsokat! Lehet, hogy ezen a pár percen múlik az életünk…

Ezeket a hasznos – sok esetben életmentő – telefonszámokat mentsük el, hogy ha baj történik a tónál, és segítségre szorul valaki, tudjunk segítséget kérni.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságot a 06-84/310-712-es telefonszámon érjük el

A balatoni vízi segélyhívó 1817-es számát tárcsázva is kérhetünk segítséget.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata segélykérő és riasztási száma: +36 30 383 8383

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva