Promóció | 2023.04.11. 15:11
Hogyan épül fel és működik a darázskolónia?
PROMÓCIÓ - A darazsak nem csak úgy random repülnek ide-oda, hanem mint a legtöbb rovar, ők is pontos “menetrendet” követnek. A fajfenntartás érdekében történik minden. A darazsak világában nőuralom van, hiszen a királynőtől indul egy kolónia kifejlődése, és csak a királynő éli túl a telet, mikor az összes többi egyed elpusztul. Ez a két végpontja egy darázskolónia életének.

Nézzük mi minden történik e kettő között!

A tavasz ősszel kezdődik a darazsaknál

A darázskirálynők tavasszal élednek fel, és keresnek maguknak fészekrakó helyet, ám ahhoz, hogy utána úgynevezett tojásokat tudjanak lerakni, ősszel még egy fontos lépésnek meg kell történnie, ez pedig a megtermékenyülés. Kezdjük tehát ezzel.

Ősszel a királynő nevel magának néhány termékeny hím dolgozót, akik megtermékenyítik a királynőt. Az az érdekes, hogy a királynő nem azonnal használja fel a spermát, hanem elteszik tavaszra. A telet csak úgy tudja hibernációban átvészelni, ha megtermékenyül. Minden más egyed elpusztul.

Tavasszal felébred a királynő, és elkezdi keresni a megfelelő helyet a fészeknek. Ilyenkor kell résen lennünk, mert 4-6 hétig még ő maga építgeti a fészket és neveli az utódokat. Ha ilyenkor sikerül őt kirakni a kertből, akkor nyert ügyük van. Az ősszel betárazott spermát ilyenkor használja fel.

Az első dolgozók és a nemi eloszlás

A királynő által felnevelt és etetett első dolgozók mind terméketlen nőstények. Onnantól kezdve, hogy kifejlődnek, a királynő a háttérbe vonul és csak a tojásrakással foglalkozik. A fészek továbbépítését, a “kicsik” etetését a dolgozók végzik. Érdekes, hogy hím egyedeket csak akkor nevel a kolónia, amikor az ősszel eltárolt spermamennyiség már fogyóban van. Ez nyár végén már esedékes. Ilyenkor a királynő nemcsak termékeny hímeket, hanem néhány temrékeny nőstényt is nemz, hogy azokból leendő királynők legyenek. A leendő kolóniák egészsége miatt ezeket az új királynőket nem a származási kolóniában élő hímek termékenyítik meg. Őket más kolóniákból keresik meg hímek, és ugyanígy a királynő által nemzett termékeny hímek is kirepülnek a fészekbe, hogy királynőket keressenek. Mivel ez az egyetlen feladatuk, a megtermékenyítés után el is pusztulnak.

A darazsak világában tehát a nőstények végzik a munka dandárját, nem a hímek. Fontos szerepük és feladatuk van a fészeképítéstől a lárvák gondozásán át a királynő védelméig. Egy-egy kolónia 400 egyedből is állhat, ezért kell nagyon óvatosan bánni a darázsfészkekkel. Nem is gondolnánk, hogy már egy kisebb fészek is hány fullánkos rovart rejthet. Arról nem is beszélve, hogy ha nem látjuk az egész fészket, csak egy részét, például a tető alatt, akkor végképp érdemes távolságot tartani tőle, és szakemberek gondjaira bízni az eltávolítást.

A fészek építése

A darazsak fajonként jellegzetes fészkeket építenek. A szakemberek már a fészkek formája alapján meg tudják mondani, hogy milyen fajról van szó. Az általánosan elmondható, hogy nyálukból és fapépből készítenek egy papírszerű anyagot.

Vannak olyanok, amik a fák ágai közé építenek, ilyenek a kopaszfejű darazsak. Az ő fészkeik tojásdad alakúak, és akár az 1 méteres nagyságot is elérhetik.

A lódarazsak a falak üregeiben vagy odvas fákban rejtik el a fészkeiket, amik a darazsak nagyságához mérten jókora tud lenni. A lódarazsakkal különösen is érdemes vigyázni.

Minden fészek egyszerhasználatos, hiszen az ősz közeledtével elpusztulnak a lakók, az egyedüli túlélő, a királynő pedig kirepül, hogy télire megfeleleő helyet találjon magának. A tavasz érkeztével nem tér vissza a régi fészekbe, hanem újat épít, sokszor messze az előzőtől. Attól tehát nem kell félni, hogy egy már használaton kívüli fészekbe visszaköltöznek.

Magányos farkasok a darazsak világában

Miután végigvettük, hogyan élnek és szaporodnak a kolóniban élő darazsak, nézzük meg azt a néhány magányos egyedet, aki nem kolóniában él. Ilyen például a fürkészdarázs, amit jellegzetes alakjáról könnyű felismerni. Szerencsére ez a faj az emberre nézve ártalmatlan, csak annak a hernyónak nem túl szerencsés a vele való találkozás, akit a lárvái otthonául szemel ki.

A fürkészdarázs ugyanis parazitoid faj, hernyókba teszi a petéjét. Ezek kikelve belülről felfalják a gazdatestet, ami elég horrorisztikusan hangzik.

A fürkészdarázs színe fekete, vörös és sárga is lehet, de nem a jellegezetes sárga-fekete csíkozás jellemző rá. Hosszúkás, vékony alakú a teste.

Nagyon hasznos rovar, ezért semmiképp se űzzük el a kertünkből. Zöldségfélék, gyümölcsök, dísznővények védelmezője, mert elpusztítja többek között a molytetveket, a kukoricamolyt, pajzstetveket, aknázólegyeket.

A fürkészdarázs nőstények közül mind termékeny, és megtermékenyülés után a saját útjukat járják. Nem szorulnak rá, hogy terméketlen nőstények segítsék őket, mint más darázsfajoknál, például a német darázs, vagy a kecskedarázs esetében.

Kép forrása: unsplash.com

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva