likeBalaton.hu | 2022.05.24. 14:00
Hogyan juthatsz el a Balaton déli partjára vonattal?
Budapest és a Balaton déli partja között háromféle sűrűn közlekedő vonattal lehet utazni: a Balaton és Tópart InterCity-vel, valamint a Déli->Parti InterRégió vonattal.

A Balaton déli partjának megállói
Forrás: MÁV-Start

 

Balaton és Tópart InterCity vonat (Budapest – Keszthely/Nagykanizsa)

Ezen vonatokkal érhető el leggyorsabban a Balaton, Budapest-Kelenföld és Siófok között a menetidő csupán 73 perc, a vonatok csak a legfontosabb állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. A Balaton InterCity vonatok kétóránként Budapest és Keszthely, a Tópart InterCity vonatok kétóránként Budapest és Nagykanizsa között közlekednek. A közös szakaszon így Budapest és Balatonszentgyörgy között 60 percenként utazhatunk az InterCity járatokkal.

A Balaton és Tópart vonatokban külön gyorsvonati és másodosztályú InterCity szakasz közlekedik. A légkondicionált InterCity kocsikra 300 forintos helyjegyet kell váltani, ezt azoknak ajánljuk, akik csendesebb és hűvösebb környezetben szeretnek utazni.

A Tópart InterCity vonatok nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekednek, vonatonként 28 kerékpárhelyet biztosítva.

A Balaton InterCity vonatok 1. osztályú kocsival közlekednek. Az 1. osztályú szolgáltatás a 2. osztályúhoz képest csak 500-800 forinttal drágább, de cserébe zsúfoltságmentesen, csendes és exkluzívabb környezetben lehet utazni. Az 1. osztályú kocsik fülkés kialakításúak, egy fülkében 6 fő utazhat.

Az 1. osztályú kocsik a sárga csíkról könnyen megismerhetőek kívülről. Balaton felé a vonat végén találhatók, Budapest felé pedig a vonat legelején.

 

A Déli pályaudvar és a Balaton felé közlekedő vonatok menetrendje
Fotó: Szaniszló Hajnalka/likeBalaton.hu

 

Déli->Parti InterRégió (Budapest-Siófok[-Balatonszentgyörgy])

A tavalyi évhez képest jelentős fejlesztés történik a déli parton, ugyanis a korábbi sebesvonatok helyett InterRégió járatokkal lehet utazni. A Déli->Parti InterRégió vonatok FLIRT motorvonattal közlekednek, melyek akadálymentesek, légkondicionáltak, így az utazás jóval komfortosabbá válik. A Déli->Parti InterRégió vonatokkal a déli part minden települése elérhető, Lepsénytől a part mentén minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A vonatok Budapest Déli pályaudvarról két óránként közlekednek.

A Déli->Parti InterRégió vonatokon vonatonként 6-12 kerékpár szállítható csak.

 

Forrás: MÁV-Start

Bagolyvonatok (Budapest – Keszthely)

A korábbi évektől eltérően, kísérleti jelleggel már az előszezonban elindítja a MÁV a Bagolyvonat szolgáltatást a déli parton, így éjfél után is közlekedik vonat a part mentén. Budapest és Keszthely között egy vonatpár közlekedik péntek/szombat, illetve szombat/vasárnap éjszaka. A Keszthely felé közlekedő vonat Budapestről 22:40-kor, Siófokról 0:36-kor indul, a Budapest felé közlekedő vonat Keszthelyről 23:48-kor, Siófokról 1:28-kor indul.

 

Éjszakai élményvonat
Forrás: MÁV-Start

 

Forrás: mav.hu
Nyitókép: NIF Zrt.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva