2018.11.06. 05:26
Hogyan tervezzük meg a kültéri világítást?
Hirdetés - Ahogy beköszöntött az ősz és közeleg a tél, úgy lesznek egyre rövidebbek a nappalok. Ez hatással lehet a hangulatunkra, sőt a szervezetünkre is: sötétben elindulni és hazaérkezni nem is olyan könnyű.

Sokan vannak, akik épp ezért nem szeretik, vagy utálják ezt az időszakot, és alig várják, hogy újra elkezdjenek majd hosszabbodni a nappalok. Ám addig még elég sok idő van hátra, ezért valahogyan túl kell élni a sötétséget. Ezt a megfelelő világítással, az okosan átgondolt fényekkel megpróbálhatjuk elérni.

Fények a kertben

Azt már sokan tudjuk, hogy úgy kell kiválasztanunk a lámpákat otthonunk helyiségeibe, hogy azok funkció, fényerő és dizájn szempontjából is megfelelőek legyenek. Ám mi a helyzet a kerttel, az udvarral, azaz a kültéri világítással?

Ha van egy szép kertünk, akkor azt szeretjük kiemelni, kihangsúlyozni a fényekkel, leginkább a nyári estéken. Áthívjuk a barátainkat, kiülünk egy pohár borral a teraszra és gyönyörködünk a kertben. Ekkor valóban, leginkább esztétikai célja van a világításnak. Emellett azonban gondolni kell arra is, hogy ugyanezeknek a lámpáknak télen nagyon fontos szerepük van, meg kell világítaniuk az utat legalább a bejárati ajtóig.

Ezért kültéri lámpa választásakor mindenképpen vegyük figyelembe, hogy az adott lámpa ellenálljon az időjárás viszontagságainak, vízálló legyen és hosszú élettartamú fényforrást – például led izzót – válasszunk hozzá, amelyet könnyű legyen benne cserélni is.

Milyen kültéri lámpát válasszunk?

A lámpa szaküzletek kínálatában, például az Elter.hu oldalán is megtalálhatjuk azokat a lámpákat, amelyeket kifejezetten kültéri világításra ajánlanak, így könnyen és egyszerűen kiválaszthatjuk belőlük a nekünk leginkább tetsző darabokat.

A világítás megtervezésekor gondoljunk arra, hogy a garázs vagy a beálló közelébe érdemes lehet mozgásérzékelős lámpát választani, így az csak akkor világít, amikor valóban szükséges. Ha nagy az udvarunk vagy a kertünk, akkor jó szolgálatot tehetnek a reflektorok, így kevesebb lámpatesttel nagyobb területet lehet bevilágítani, feltéve, ha a fényerő nem zavaró sem nekünk sem a szomszédainknak.

Célszerű mindenképp megvilágítani a bejárati ajtóig tartó utat, járdát. Erre alkalmas lehet több, 50 cm-enként lerakott napelemes lámpa is, amelyet a földbe is beszúrhatunk, vagy néhány állólámpa is, egymástól megfelelő távolságra helyezve.

Végül gondoljunk a homlokzati világításra is. A ház falára felrakott falikarok vagy kandeláberek tökéletesen alkalmasak erre, ráadásul stílusosak is. Törekedjünk arra, hogy a kültéri lámpák egységes stílust alkossanak egymással, és lehetőség szerint harmonizáljanak a beltériekkel is. Ugyanakkor! Beltéri fényforrásokat ne használjunk kültéren, bármennyire is tetszik egy adott lámpa. Azért ne, mert nem odatervezték, nem biztonságos a használata.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva