2019.02.06. 03:22
Hogyan válasszunk íróasztali lámpát?
Hirdetés - Az otthonunkban gyakran előfordulhat, hogy le kell ülni egy íróasztalhoz tanulni vagy dolgozni. Ahhoz, hogy koncentrálhassunk a feladatunkra, helyi világításra, íróasztali lámpára is szükségünk van.

Az is előfordulhat, hogy csak egy kicsit játszunk az asztalnál a számítógépen, de lehet, hogy a könyvek felett görnyedve készülünk egy vizsgára. A megfelelő világítás több szempontból is nagyon fontos.

A helyi világítás fontossága

A szemünknek szüksége van fényre, azért, hogy ne fáradjon el. Rossz megvilágítás okozhat fejfájást, szédülést, álmosságot vagy egyfajta általános fáradtságot is. Emiatt a napszaknak megfelelő világítást kell alkalmazni, aminek titka a szabályozható fényerő. Ez egy asztali lámpával tökéletesen meg is oldható.

A fő vagy központi világítás persze ettől még kellhet, főleg, ha például egy iroda benapozottsága kicsi, de ahhoz, hogy munka közben is lássuk a monitorunkat, kell a helyi fény. Amikor pedig még mindig korán sötétedik, kifejezetten előnyös, ha magunk szabályozhatjuk a fényerőt a saját asztalunknál. Így akár le is kapcsolhatjuk, ha azt érezzük pihentetőnek.

A lámpa funkciója

Fontos, hogy az íróasztali lámpa feje elforgatható legyen, így irányíthatjuk mi a fényt. Van, hogy nem kell a direkt világítás, ilyenkor elég, ha elfordítjuk a sarokba és tompább, lágyabb, melegebb a fény. Ha LED izzós íróasztali lámpát választunk, akkor annak az élettartama hosszabb, így olcsóbb a fenntartása, de tartsuk szem előtt a fényerő és a színhőmérséklet kérdéskörét is.

Gondoljuk át, hogy mekkora munkaterületet szeretnénk bevilágítani, és ezután válasszuk ki hozzá az íróasztali lámpát, például az elter.hu kínálatából, ahol közel 500 fajta asztali lámpából válogathatunk.

A stílus és forma

Az otthonunk stílusa meghatározza, hogy milyen típusú íróasztali lámpát vásárolunk. Klasszikus vonalvezetésű, könyvtári olvasólámpa, amely eleganciát és tekintélyt kölcsönöz az íróasztalunknak (és nekünk is)? Esetleg egy letisztult, egyszerűbb, tervezői darab, amely harmonikusan illeszkedik az összhatásba?

Bármelyik stílus áll hozzánk közelebb, törekedjünk arra, hogy egységet alkosson a többi berendezési tárgyunkkal. Mert lehet, hogy nemcsak munka, tanulás vagy olvasás közben fogjuk használni, könnyen lehet, hogy hangulatvilágításként is megállja a helyét, így sokkal többet fogjuk használni, mint elsőre gondolnánk, mert a lámpák nagyban meghatározzák az otthon karakterét.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva