2020.01.31. 06:00
Holnap már nem jó a 2019-es autópályamatrica!
Ma, azaz január 31-én lejár minden a 2019. évre érvényes éves autópálya-matrica. Arra kéri az autósokat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.), hogy mielőbb váltsák meg a 2020-ra szóló megyei és országos úthasználati jogosultságokat.

A matricák személyesen és online, több felületen is megválthatók, többek között az állami útdíjszolgáltató digitális felületén, amelyen kényelmi díjat sem kell fizetni.

A matricák ára változatlan, viszont változott néhány lehajtási szabály az M7-es új csomópontja miatt. Az M7-esen a Balaton északi partja felé vezető lehajtó helye megváltozott, egy kilométerrel közelebb került a főváros felé. Aki esetleg elmulasztja a lehajtót, Siófok-Kelet csomópontnál tud visszafordulni. Ebben az esetben azoknak, akik például Fejér megyei matricával rendelkeznek, Somogy megyeivel viszont nem, kiegészítő matricát kell vásárolniuk, amelyre egy óra áll a rendelkezésükre.

Aki viszont Zalakaroson szeret nyaralni, annak vagy nagyon figyelnie kell az autópályáról való lehajtásnál, vagy mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. Zalakarosra menet ugyanis egy negyedik, Zala-megye területére is belép az autópályán, de eddig a lehajtóig érvényes a Somogy-megyei matrica. (Utána már nem! Jó tudni, hogy aki mégis eltéveszti, online a telefonján az egyrán belül pótolhatja például az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon vagy valamelyik applikáción keresztül, így megúszhatja büntetés nélkül.)

Ha sokat mész a Balatonra (esetünkben Budapestről), akkor olcsóbb megoldás – a megyénként 5000 forintba kerülő – megyei matricákat vásárolni. Ezek 2020 január 1-től 2021 január 31-ig érvényesek, ám csak az adott megyére. Budapestről Siófokra ez három megyét jelent, – Pest, Fejér, Somogy – vagyis 15 000 forint kiadást.

Aki évente csak egy-két alkalommal megy a Balatonra autópályán annak érdemesebb lehet időszakos, ám az egész országra érvényes autópálya matricát vásárolnia. A 2020-as árak szerint ugyanis egy 10 napos (személygépkocsira szóló) matrica 3500 forintba kerül, és ezzel meg is szereztük az autópálya összes szakaszára a használati jogosultságunkat.
Ha két hetet töltünk a tónál, akkor a legkifizetődőbb választás az egy hónapos matrica lesz, hiszen ez 4780 forint, szemben a két db 10 napos matrica 7000 forintos árával.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva