likeBalaton.hu | 2020.12.21. 07:00
Honnan láthatjuk hétfő éjszaka a Betlehemi csillagot?
Az idei év sok szempontból rendhagyóra sikeredett, és egy igazi különlegességet is tartogat számunkra az év végén. Egy ideje már mindenhonnan hallani lehet, hogy december 21-én újra feltűnik a betlehemi csillag az égen, amely Jézus születését jelezte, és útmutatókén szolgált a három királyoknak. De, mi lehetett tulajdonképpen ez az égi jelenség?

A királyszentistváni Kocsis Antal, a Magyar Csillagászati Egyesület Hold-megfigyelési szakcsoportjának, illetve a balatonfűzfői Balaton Csillagvizsgáló vezetője a Veolnak mondta el, hogy a Jupiter és a Szaturnusz együttállásával lehet látni az égen a Betlehemi csillagot december 21-én. A két égitest már megközelítette egymást novemberben, de a téli napforduló idején szinte egybeolvadnak, és ennyire közel majd csak 2080-ban kerülnek újra egymáshoz.

A két égitestet napnyugta után lehet látni, délnyugati irányban, alacsonyan. A fényesebb az alul látható Jupiter, a halványabb, a felette látható égitest, a Szaturnusz.

A Jupiter és Szaturnusz látványa Debrecenből december 1-jén, 16 óra 58 perckor
Fotó: Magyar Csillagászati Egyesület/Cseh Viktor

 

A csillagos égbolt vizsgálatához amúgy is célszerű olyan helyet keresni, ahol nem takarják el a látványt fák vagy épületek, és érdemes látcsövet is magunkkal vinni, mert akkor akár a Jupiter négy kis holdját is lehet látni, természetesen, ha az időjárási körülmények ezt engedik. Hétfőre országszerte borongós, ködös időt jósolnak, napközben a nyugati és keleti határ közelében bújhat elő rövid időre a nap. Hogy estére kitisztul-e az ég annyira, hogy megcsodálhassuk az égi jelenséget, ebben csak bízni lehet. Mindenesetre érdemes az interneten nézelődni és követni az eseményt, mert biztosan lesznek olyanok, akik fotóval vagy videóval örökítik meg a ritkaságot.

A szakember szerint nagyon érdekes csillagászati és kultúrtörténeti jelenség ez decemberben, mert a Naprendszer két legnagyobb bolygójának a nagy együttállása körülbelül 20 évente történik meg. A mostaniban az is különleges, hogy 1623 óta nem volt ilyen közel egymáshoz a két bolygó, és még hatvan évig nem is történik meg. A csillag elnevezéséről Kocsis Antal felidézte, az időszámításunk kezdete előtti hetedik évben, Jézus születésekor volt hasonló jelenség. Akkor a Megváltó várása összekapcsolódott az égi látvánnyal, amit Betlehemi csillagnak neveztek el a katolikus kultúrkörben.

Kocsis Antal, a balatonfűzfői Balaton Csillagvizsgáló kupolájában
Fotó: Balaton Csillagvizsgáló

 

A szakember arról is beszélt, hogy a különlegességet meg lehetne tekinteni a csillagászati egyesületeknél, de erre sajnos idén a járvány miatt nincs lehetőség, mert ezek az intézmények is bezártak.

A három királyok által követett betlehemi csillagot egy egyiptomi teológus egy üstökössel azonosította, míg a Kepler-elmélet szerint a Jupiter és Szaturnusz együttállásának következtében egy szupernóva jelent meg az égen, az lehetett annyira fényes, mintha egy új csillag lenne.

A Jupiter és Szaturnusz bolygók látványa napnyugta után, a délnyugati égbolton novemberben és decemberben
Fotó: apod.nasa.gov/ Sebastian Voltmer

 

Miért olyan különleges ez az együttállás?
A téli napforduló a fény születésének napja, az élet születésnapja. A sötétségből, káoszból, félelemből elindulunk és egyre jobban láthatóvá válik az út, mindig csak a következő lépést, de azt megvilágítja nekünk a fény. Asztrológiai szempontból a Jupiter és Szaturnusz mostani együttállása azért különleges, mert az elmúlt 200 évben föld jegyekben történt meg, most viszont levegős jegyben, a Vízöntőben állnak össze. A két sorsbolygó együttállása feszültséget teremt, mert ellentétes minőségeket képviselnek: Jupiter a hit, a kiterjedés, szerencse és optimizmus bolygója, míg a Szaturnusz az anyag, a keretek, a tapasztalás és a szolgálat bolygója. Harmóniát akkor hozhat, ha a hittel teli valódi szolgálatban összefogva a legmagasabb minőségben nyilvánulnak meg. Ennek van itt a megmérettetése most mindenki életében.

 

Forrás: Veol.hu
Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva