dietaesfitnesz.hu | 2021.04.15. 10:00
Hosszú séták a Balaton körül - Gyaloglás közben fogyhatsz is!
Nincs szükséged eszközökre, hogy minőségi edzést végezz – elég egy jó cipő, és már indulhat is a sportolás! A gyaloglás bárki számára elérhető, kalóriaégető mozgásforma.

Sokan úgy vélik, a gyaloglás nem teljes értékű sport, pedig számos, az egészségre gyakorolt jótékony hatása ismert. Különösen vonzóvá teszi, hogy segít megszabadulni a pluszkilóktól is. Ne becsüld alul a gyaloglást, különösen ha épp sérülésből, balesetből vagy betegség után lábadozol[1]. Ilyenkor mindig az orvos által jóváhagyott megkötéseket tartsd szem előtt!

Fogyás gyaloglással?

Igen. A gyaloglás segíti a fogyást, mivel támogatja, hogy kalóriadeficithez juss.

Azáltal, hogy az aktivitási szinted nő, több kalóriát égetsz, miközben a csökkent kalóriájú diétát is folytatod[2], ezzel arra kényszeríted a testedet, hogy a zsírraktáraidhoz nyúljon, és abból nyerjen energiát. Az Amerikai Testnevelési Testület szerint körülbelül 3500 kcal veszteség szükséges 0,5 kg súlyvesztéshez, tehát ha a napi deficit 500 és 1000 kcal között van, akkor heti szinten 1/2-1 kilót tudsz fogyni. Tehát többet gyalogolsz és kevesebbet eszel, ezt pedig megfelelő arányban váltogathatod.

Fotó: Freepik

Különböző terepen gyaloglás közben kirándulhatsz is. Mutatjuk a tippeket!

Elégetett kalóriák

Az elégetett kalóriák pontos száma elsősorban a sebességen, a terepviszonyokon és a súlyodon múlik.

A Harvardi Egészség Magazin szerint a lassú, körülbelül 2 km/h tempójú gyaloglás 204 kalóriát éget óránként egy 81 kg súlyú ember esetében. De ha duplázódik a tempó, és 4 kilométert gyalogol óránként, akkor már 409 kalóriát használ el, ráadásul ha egy közepes emelkedőt is beiktat, akkor már egészen 490 kalória értékig is felkúszhat a végeredmény. Az alacsonyabb súlyú emberek viszont kevesebb kalóriát égetnek: egy 57 kilós személy 270 kalóriát éget egy óra alatt 4 kilométert megtéve, míg egy 84 kilós ember már 400 kalóriát használ fel a mozgáshoz ugyanilyen feltételek mellett.

Fotó: Freepik

Miért válaszd a gyaloglást?

Minden fizikai aktivitással kalóriát égetünk, ami segíti a súlyvesztést.

Ami mégis különösen értékessé teszi a gyaloglást, az az, hogy könnyű és mindig elérhető. A gyaloglás nem gyakorol semmilyen stresszt a szervezetedre, így szinte bármilyen fittségi szinttel elkezdhető. A legtöbb ember képes a gyaloglásra, ráadásul egy pár megfelelően támogató és illeszkedő cipőn kívül nincs szükség semmire. Az orvosok is gyakran a gyaloglást ajánlják a betegeiknek, hogy növeljék a fizikai aktivitást, mert alacsony intenzitású, nem terheli az ízületeket, és minden előnyt magába foglal, ami a változáshoz szükséges. A rendszeres mozgás segít a vérnyomás normalizálásában és a koleszterinszint csökkentésében is, továbbá csökkenti az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívroham vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

Fotó: Freepik

Tippek gyaloglóknak:

  • Tedd változatossá a sétáidat, hogy újabb és újabb kihívások elé állítsd a testedet.
  • Tarkítsd emelkedőkkel, hogy több kalóriát égess, vagy sétáltass kutyát, esetleg a gyereket is tologath atod a babakocsiban – ezek mind növelik az energiafelhasználásodat.
  • Intervall edzést is alkalmazhatsz a séták során; váltogass 1 perc sétát 30-60 másodperc tempós gyaloglással, aztán kocoghatsz is, ha bírod, és még több kalóriát szeretnél égetni.
  • Ne feledkezz meg a diétádról! Ügyelje az adagokra, kerüld a cukros és zsíros ételeket. Ha figyelsz a kalóriabevitelre, akkor a sétáid is eredményesebbek lesznek.

Forrás: Dietaesfitnesz.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva