2018.08.06. 11:22
Hűsöljünk barlangokban
Összegyűjtöttük a Balaton körüli legszebb barlangokat, ahol ebben a kánikulában is 20 fok alatti a hőmérséklet; érdemes egy hűsítő kirándulásra felkeresnünk valamelyiket.

Balatoni nyaralásunk során különleges élményben lehet részünk, ha leereszkedünk valamelyik közeli barlangba. A cseppkövek vagy mészfalak látványa olyan, mintha egy másik bolygón járnánk, a föld alatt csónakázni pedig életre szóló kaland.

Tapolcai tavasbarlang

Érdemes ellátogatni az ország egyetlen, csónakkal bejárható barlangjába, a Tapolcai tavasbarlangba, ha a Balatonnál nyaralunk. A tavasbarlangban egész évben kellemes, 20 C körüli hőmérséklet várja a föld alá érkező vendégeket.

A barlangban 3 személyes csónakokon, kísérő nélkül, de nagyon könnyen áteveznek a járatokon a látogatók. A túrához kényelmes utcai öltözet viselete ajánlott. Az utat végig víz alatti reflektorok világítják meg, a figyelmes szemlélődő a barlang egyetlen halfaját, a fürge csellét is megpillanthatja.

Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Lépcsőn és lifttel is le lehet jutni az 1200 négyzetméter alapterületű, 15 méter mélyen található barlangba, melynek egy közel 340 méteres szakasza látogatható. Magas páratartalmú levegője rendkívül tiszta, nincs porterhelése, ezért kiváló a gyógyhatása asztmás, allergiás és egyéb légzőszervi megbetegedések esetén.

A tavasbarlang mellett interaktív kiállítótér mutatja be a Balaton kialakulását, élővilágát.

Csodabogyós barlang

A Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország tizedik, a Dunántúlnak a hatodik leghosszabb barlangja.

Az edericsi barlang nem a nagyközönség és tömegturizmus számára van nyitva, hanem azokat a túrázókat várják, akik nem bánják, ha koszosak lesznek kúszás-mászás közben, miközben egyedi élményben lesz részük. A Csodabogyós-barlangban évszaktól függetlenül +9,5 Celsius fok a hőmérséklet, a relatív páratartalom 100%.

A barlang a tengerszint felett 393 méteren található, jelenleg ismert hossza 6 km, mélysége 136 méter. A túraútvonalon nedves illetve sáros szakaszok is előfordulnak, ezért indulás előtt mindenki kap egy barlangász overált, sisakot és fejlámpát. Kesztyűt és bakancsot a túrázóknak kell magukkal vinni.

Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A barlang bejáratát nem lehet gépjárművel megközelíteni: a „kaland” részét képezi egy kb. 40 perces séta is a bázistól a barlang bejáratáig.

Lóczy-barlang

A balatonfüredi Lóczy-barlang egy fokozottan védett barlang látványos mészkő rétegekkel. A vasútállomástól a zöld sáv, a Jókai kilátótól a zöld háromszög jelzésű túraútvonalon tudjuk megközelíteni.

A barlang neve a szervezett barlangkutatásért sokat tett Lóczy Lajos emlékét őrzi. A jelenlegi mesterséges bejárata egy régi kőfejtő oldalában nyílik. Korábban két másik kapcsolata is volt a külvilággal, de ezeket a kijáratokat időközben lezárták.

Fotó: BFNP

A barlangot utcai ruhában lehet megtekinteni, nem szükséges barlangi overál és bakancs sem a sétához. A hőmérséklete egész évben 12 Celsius fok.

Látogatható része 120 méter hosszú, villanyvilágítás teszi kényelmessé a nézelődést. A barlangi idegenvezető által vezetett túra 20–30 percig tart.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva