vg.hu | 2021.10.06. 11:00
Idegenek is bekukkanthatnak az otthonunkba a noname kamerákkal?
A szezonnak vége, így sok balatoni nyaralóba került az interneten rendelt noname távfelügyeleti kamera. Vajon jó döntés volt?

Mindegyik termékkör, azaz a lakossági kapuk, az ipari kapuk és az ajtótechnika egyaránt növelte forgalmát a Hörmann Hungáriánál – tudta meg a vilaggazdasag.hu –, de a jövő évre vonatkozóan a cégvezető még becslésekbe sem akart bocsátkozni.

Az jól látható, hogy sokan terveznek felújítani, és építkezni is, az ajánlatkérések és kiküldött ajánlatok száma nőtt, a pandémia nem ártott az építőiparnak, sőt, azt a pénzt, amit nem költöttek el utazásra például az emberek, sokan most az otthonuk korszerűsítésére, bővítésére fordítják.

A cég idén elindította az okosotthon üzletágat, a Hömann Homee irányítóközpont piaci bevezetése formájában. A kapu- és ajtómeghajtások központosítása mellett, más Homee kompatibilis eszközökkel is bővíthető, az az okosotthonra vágyó felhasználóknak teljeskörű megoldást kínáló rendszerrel más eszközök is – mint például fűtés vagy világítás – irányíthatóvá és távolról elérhetővé válnak.

A Hörmann innovációjának a több kockából álló, dizájnos vezérlőközpont szabadon bővíthető, a piacon megtalálható más termékekkel szemben versenyképessé az teszi, hogy a vállalat már a kezdetektől fogva komoly figyelmet fordít a kiberbiztonságra a homee esetében, termékeinek védelmét pedig független külsős szolgáltatóval is tanúsíttatja – fogalmazott Makay József, a Makay Kiberbiztonsági Kft. ügyvezetője.

Az okosotthon rendszer – mint a biztonságtechnikai szakértő kifejtette – kényelmes és praktikus, de kockázatokat is magában rejt, egy 2018-a kutatás szerint a Magyarországon üzemelő okos otthon rendszerek jelentős része elavult szoftver verziót futtatott.

Az akkor beazonosítható 160-200-féle okosotthon rendszer közül nagyon sok gyenge biztonsági konfigurációval rendelkezett, és a helyzet azóta egyszerre javult és romlott.

A nagyobb gyártók ugyanis elkezdték felismerni az IT biztonság fontosságát és reputációs értékét, megjelentek viszont az olcsó, rossz minőségű, noname termékek is.

A technológia egyre szélesebb körben válik ismertté, és népszerűvé, emiatt sorra jelennek meg az olcsó, sorozatgyártott, jellemzően kínai termékek, amelyeknél nem számít a biztonság és a privát élethez való jog

– mondta Makay József. Az ilyen eszközt használók nincsenek tisztában azzal, hogy milyen potenciális veszélyt jelentenek a mindennapokban az otthonukba telepített eszközök, amelyeken keresztül egy webcím révén bárki nézelődhet az otthunkban. Ami 15-20 éve még a sci-fi kategória volt, mára lekövette a technológiai fejlődés, a kiberbűnözők eszköztára folyamatosan fejlődik, át tudják venni az irányítást.

Az okosotthon rendszerek használata esetén is közös a felelősség, ami elsősorban a felhasználónál van, de ez nem jelenti azt, hogy tartózkodni kell a sokféle előnyt kínáló okosotthon megoldásoktól, hanem arra kell ügyelni, hogy felelős gyártó termékét használjuk, ami minimalizálta a kockázatokat, és folyamatosan zárja be a szoftverfrissítéssel a biztonsági réseket.

Forrás: vg.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva