likeBalaton.hu | 2021.07.23. 10:00
Idén is a Káli-medencébe költözik a Kőfeszt, a nyugalom fesztiválja
Az immár hároméves Kőfeszt ebben az évben a a Káli-medence tíz településén várja a kikapcsolódni és szórakozni vágyókat augusztus 4-8-ig. A nyugalom fesztiváljaként ismert ötnapos rendezvény célja a néphagyományok és a népművészet értékek megőrzése, amit színes programokkal ér el.

A Káli-medence szívében harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Kőfeszt tíz helyszíne: Kővágóörs, Kékkút, Balatonhenye, Köveskál, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Pálköve, Salföld, Balatonrendes és Monoszló. Az ötnapos fesztivál mesés miliőben kínál változatos programokat a látogatóknak.

A fesztivál egyik fontos missziója, hogy a népművészet és a néphagyományok ne városiasodjanak el, elsősorban ne egy betondzsungel körülményei között éljenek, hanem természetes környezetükben: a falvakban. Ehhez a hitvalláshoz igazodva lesznek tökéletes helyszínei a fesztiválnak a Káli-medence kis települései.

Állandó vendégek és új fellépők is tarkítják a gazdag programot, ahol a gyerekeknek szóló, vagy a könnyűzenei koncertek mellett még a komolyzene szerelmesei is kapnak egy közvetlen, jó hangulatú, minőségi koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar jóvoltából. Ezt Kékkút Templomkertjében élvezheti a fűben heverésző érdeklődő közönség, a Szent Efrém Férfikar koncertjét pedig a balatonhenyei református templomban és a kékkúti római katolikus templomban hallhatják.

Erdélyi zenészek címmel nyílik meg, és lesz látogatható a fesztivál ideje alatt Kása Béla fotókiállítása Kővágóörsön. A tárlatban a művész a táncházmozgalom kiemelkedően fontos adatközlő zenészeit mutatja be, akikre ritkán vagy talán sosem fordul elég figyelem.

A folklór, a hagyományőrzés és hagyománytisztelet jegyében idén a szegedi Nagy Gábor Rokonok című fotókiállítása lesz a főszereplő, középpontjában a dél-alföldi tanyavilág pásztoraival, juhászaival, gulyásaival, kondásaival.

Természetesen további kiállításokat is láthatnak majd az érdeklődők, például a köveskáli Szép Andrea, a győri Kovács Ildikó vagy Csurák Erzsébet tárlatait.

A gyerekek és a családok számára többek között mesemondással, kézműveskedéssel, dúdoló programokkal és lovagoltatással is készülnek, de a Veszprém megyei Kiscsőszről érkező Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület kétnapos Pannon forgataga is várja a kicsiket és nagyokat. Itt Veszprém megye értéktárának, gasztronómiájának megismerése, népviseleteinek bemutatása és felpróbálása mellett népi ügyességi és sportjátékokban lehet részt venni, a színpadon pedig folyamatos folklórműsor lesz látható a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület szervezésében.

A gazdag programkínálatban Képmás-estek is szerepelnek, vendégeik Navratil Andrea, a kárpátaljai Pál család és a Szent Efrém Férfikar tagjai lesznek. A Hagyományok Háza 2021-től együttműködő partnerként jelenik meg a nyugalom fesztiválján. A köveskáli FolkUdvarban a Kőfeszt előtt felvezető családi programokat tartanak augusztus első napjaiban, amelynek keretében egy népszerű geo coaching kirándulással fedezik fel a települést, de szerveznek falujátékot és családi vetélkedőt is. A FolkUdvarban további izgalmas programokkal, koncertekkel és táncházakkal várják a szórakozni vágyókat.

Győr 2021-ben ünnepli királyi várossá nyilvánításának 750. évfordulóját. Ezért augusztus 5. a Káli-medencében Győr napja lesz. Barokk viseletbe öltözött hölgyek Kővágóörsön, könyvbemutatók, színpadi produkciók, pannonhalmi sörterasz, a városhoz kötődő képzőművészek kiállításai, de a Győri Kékfestő Műhely is jelen lesz a fesztiválon.

Kerekasztal beszélgetések, slammer programok, népi focitorna is lesz, esténként pedig nagykoncerteknek ad helyet a fesztivál.

Fellép Pál István Szalonna és Bandája, a Fonó Zenekar, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Firkin, a Bulldózer, de Nagy Feró is a Kőfeszten ünnepli 75. születésnapját, valamint a Trianon 100 című előadás és koncert is várja a közönséget a kővágóörsi sportpályán. Minden este lesz táncház a táncoslábúaknak, ahol az Erdőfű, az Üsztürü, a Tarsoly, a Dűvő és Heveder zenekarok gondoskodnak majd a jó hangulatról.

Az elfeledett ízek, technikák reneszánszának három napon keresztül Mindszentkálla ad otthont, hiszen egy sütiversennyel kibővített Magyar Ízek Utcája rendezvény zárja majd a kultúra nyugalmas ünnepét.
A rendezvénysorozat több mint tíz éves történetének első vidéki kitelepülésének választotta a Kőfesztet, ahol három napon át a Kárpát-medence területének ízletes ételei lesznek kóstolhatók.

2020-hoz hasonlóan a Veszprém Megyei Kormányhivatal jóvoltából idén is egy kormányablak busz segíti a hivatalos ügyintézést a Kőfeszt helyszínein: Kővágóörsön, Köveskálon, Kékkúton és a Pálköve-strandon.

A Kőfeszt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva