veol.hu / Szijártó János | 2022.09.12. 12:00
Igazi kihívás a Badacsonyra vezető, 464 fokból álló lépcsősor
A napokban írtuk, hogy Mária Henrietta belga királyné 1871. augusztus harmincadikai látogatásának túrával állított emléket a badacsonytördemici önkormányzat és a Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület. Az emléktúra a Bujdosók lépcsőjén át vezetett fel a hegytetőre.

Talán nem mindenki tudja, hogy az 1936-ban épített, 464 fokból álló lépcsősor a Badacsony nyugati oldalán vezet fel, és az Országos Kéktúrának is része. A lépcsősor mentén méretes bazaltorgonák, látványos törmeléklejtők húzódnak, a nevét pedig az 1935-ös Rákóczi-emlékév alkalmából kapta.

A megmunkálatlan bazaltkockából épített lépcső mentén számos pihenőállomás található, amelyeket a kuruc kor kiemelkedő személyiségeiről neveztek el.

Menet közben feltűnik Zrínyi Ilona, Bercsényi Miklós, Mikes Kelemen, Csáky Krisztina, Lorántffy Zsuzsanna neve, a tetőn pedig a Czinka Panna-pihenő és egy esőház várja a megfáradt turistákat.

A 2011-ben felújított Bujdosók lépcsője 464 lépcsőfokával igazi kihívás

a Badacsonytördemicről induló emelkedő után, ám aki elég kitartó és eljut a kilátóhelyig, gyönyörködhet az elé táruló pazar látványban, a nem mindennapi panorámában.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva