viharjelzés: Siófoknál 0
21°
-2°
NY
8 km/h
Szaniszló Hajnalka | 2019.08.24. 12:00
Így élik túl a szobanövények, amíg te nyaralsz! Tippek!
Még mindig dübörög a nyár, bátran mehetünk nyaralni, de mi lesz addig a szobanövényeinkkel? Mutatjuk, mit tegyél, hogy túléljék a távollétedet.

#TIPP1

Kérd meg egy barátodat

Akár a szomszédunk, egy városban maradt családtagunk vagy ismerősünk is segíthet ilyenkor az egész évben nevelgetett növénycsodáink gondozásában. Külön jó, hogy ez esetben a lakásunk kevésbé válhat illetéktelenek célpontjává, ha emellett a postaláda ürítéséről, a sötétítők fel- és leengedéséről is gondoskodik.

Vannak gyógynövényeid is a lakásban? Készíts belőlük hűsítő italokat!

#TIPP2

Barkácsolj öntözőt

Amennyiben nincs senki, akit megkérhetnénk az öntözésre, magunk is barkácsolhatunk efféle szerkezetet. Lyuggassuk ki egy – a növényhez illő méretű – pillepalack kupakját úgynevezett cigányfúró vagy szög és kalapács segítségével, majd töltsük tele vízzel a palackot, csavarjuk rá a kupakot, és fejjel lefelé állítsuk a cserépbe! Jóval elutazásunk előtt kezdjük el tesztelni, hogy megfelelően csepegteti-e a vizet. A legjobb, ha kissé megdöntjük, így lassabban szivárog ki belőle az éltető nedvesség. Fontos még, hogy stabilan álljon, mert ha felborul, eláztathatja a parkettát.

Fotó: Pixabay

Még több gyönyörű növény megcsodálásával kényeztetnéd az érzékeidet? 100 éves cédrusokat nézhetsz és még finom borokat is kóstolhatsz a Folly Arborétumban.

#TIPP3

Pár napos távollét esetén

Ha csak rövidebb időre leszünk távol, az utazás előtti napon bőségesen locsoljuk meg a növényt vízzel, majd helyezzük a lakás egyik hűvös, ám világos pontjára!

Ha már növényekről van szó: láttad már, hogy hogyan nyílik ki a tündérrózsa? Ebben a videóban megnézheted!

#TIPP4

Vízvezetékrendszer növényekre szabva

Egy kisebb láda, fejjel lefelé fordított edény vagy bármilyen, a növényeink szintjénél magasabbra helyezett tárgyat helyezzünk el az asztal közepén, majd tegyünk rá egy vízzel teletöltött tálat. Helyezzük köré a növényeinket, majd „kössük össze” őket a vizes edénnyel egy-egy vastagabb gyapjúfonal segítségével: a fonal vagy madzag egyik felét a vízbe, a másikat pedig a virágföldbe vezessük. A közlekedőedények elve szerint így folyamatos lesz a nedvesség utánpótlása.

Fotó: Pixabay

Olvastál már a balatoni levendula-arborétumról és a benne élők különleges történetéről?

#TIPP5

Önöntöző virágkaspó

Kertészeti üzletekben vagy akár lakberendezési boltokban is beszerezhetőek az önöntöző kaspók, amelyek akár a feledékeny növénytartóknak is jó szolgálatot tehernek egész évben.

Kerti, szárazságtűrő növényekről írtunk, itt.

Forrás: lakaskultura.hu

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva